Urban Cult
Glazba
marketing

Završava jubilarni 20. Festival gitare u sklopu 26. Kastafskog kulturnog leta

Završnica jubilarnog, 20. izdanja Festivala gitare uključuje dva iznimna koncerta. U nedjelju, 13. kolovozau 21 sat na kastavsku Crekvinu stižu američka gitaristica i harfa-gitaristica, Muriel Andersoni jedan od najcjenjenijih gitarista fingerstyle tehnike, Duck Baker, a završni koncert ovogodišnjeg Festivala gitare održat će se u utorak, 15. kolovozau 21 sat kada na Crekvinu stiže Alfonso & Miguel Linares Flamenco Ensemble iz Córdobe.
Muriel Anderson i Duck Baker 
Muriel Anderson, gitaristica i harfa-gitaristica, zaljubila se je u gitaru u najranijoj dobi savladavajući pritom sve dostupne žanrove; etno, bluegrass te naposljetku jazz u srednjoj školi. Diplomirala je glazbu na DePaulovom Sveučilištu u Chicagu te nastavila obrazovanje u klasi Christophera Parkeninga i Cheta Atkinsa. Anderson sklada glazbu od svoje četvrte ili pete godine a njezin opus uključuje solo instrumentalne i vokalne, koralne i orkestralne kompozicije. Prva je gitaristica s osvojenim Nacionalnim prvenstvom u fingerstyle tehnici sviranja gitare. 

Njezin dvostruki nosač zvuka Nightlight Daylight osvojio je najviša priznanja u 11 nacionalnih nagrada a ugošćuje poznate izvođače poput Victora Wootena i Tommy Emmanuela. Njezin album Heartstrings slušali su astronauti tijekom misije na svemirskoj letjelici Discovery. Muriel rado dijeli svoja znanja na radionicama, putem edukacijskih DVD-a dok svojom dobrotvornom organizacijom Music for Life Alliance osigurava dostupnost instrumenata i nastave za djecu i mlade. Duck Baker jedan je od najcjenjenijih gitarista fingerstyle tehnike svoje generacije. Rođen je 1949. godine kao Richard R. Baker IV a odrastao je u Richmondu, Virginiji. 

U adolescentskim godinama svirao je u rocki blues sastavima prije nego li se počeo zanimati za fingerpicking bluesi etno glazbu u lokalnim kavanama. Veliki utjecaj na Bakerov umjetnički razvoj imao je ragtime pijanist Buck Evans, izlažući tada mladog gitaristu ragtimei jazz glazbi koja je u to vrijeme bila u velikoj mjeri zaboravljena. Njegov repertoar danas uključuje tradicionalnu irsku glazbu, old-time mountain glazbu, bluegrass, blues, gospel, swing, modernu jazz glazbu te slobodnu improvizaciju. Baker je također izvanredan skladatelj, s preko 200 djela skladanih većinom za gitaru te još plodniji aranžer.

Karijera duga pet desetljeća uključuje 28 samostalnih nosača zvuka, njih 8 u duo ili trio aranžmanima te 32 gostovanja u različitim antologijama. Autor je 12 zbirki notnih zapisa i sličnog broja edukacijskih video zapisa.

Alfonso & Miguel Linares Flamenco Ensemble 

Alfonso i Miguel Linares predvode ansambl glazbenika koji izvodi repertoar autorskih djela temeljenih na različitim flamenco stilovima. Do sada su nastupili na najprestižnijim festivalima gitare u svijetu. Alfonso i Miguel Linares, glazbenici iz Córdobe (Andaluzija, Španjolska), započeli su svoje glazbeno obrazovanje s 8 godina na Konzervatoriju u Cordobi. Autori su glazbe za simfonijski orkestar i flamenco gitaru, izvedene na koncertima Argentaurum i Trimilenaria. 

Alfonso Linares je 2010. osvojio prvu nagradu fundacije Cristina Heeren i mladih flamenco gitarista Cordobe. Studirao je u klasi Manola Sanlúcara nakon što je dobio stipendiju 2008. godine. Miguel Linares vezan je za kazališni svijet skladajući glazbu za prestižne kazališne redatelje. Alfonso & Miguel Linares Flamenco Ensemblečine čine Alfonso Linares na gitari, Miguel Linares na violi, Fran Moreno Carmona na oboi, Jorge Muñoz na violončelu, Daniel Morales Mawe na udaraljkama i Salvador Anaya kao vokal. 

Festivalske i pojedinačne ulaznice za Festival gitare mogu se nabaviti u Festivalskom uredu, Trg Matka Laginje 4, Kastav te na sljedećim prodajnim mjestima: Dallas Records Rijeka, Splitska 2a; Foto Revija, Užarska 28; Robna kuća Korzo – caffe bar Nad Urom – IV kat, Trg Ivana Koblera 1; New Sound d.o.o., Trg maršala Tita 2; KD Kostrena, Žuknica 1b, Kostrena; Istra Sport d.o.o., Marsovo polje 8, 52100 Pula.

(Maja Ogrizović)
12. 8. 2017. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble