Urban Cult
Izložbe
marketing

Izložba vitraja autorice Dominique Jurić u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju

Izložba vitraja autorice Dominique Jurić pod nazivom "Solilokvij" otvara se u četvrtak 20. srpnja 2017. u 21 sat u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju
Dominique Jurić jedina je studentica, u dugoj povijesti ALU, koja je diplomirala s temom vitraja te je imala diplomsku izložbu vitraja u Galeriji Forum. Izložba "Solilokvij" osma je u nizu izložaba posvećenih akademskoj slikarici i grafičarki Izabeli Šimunović (1970.-2010.) kojima Scena AMADEO i Hrvatski prirodoslovni muzej predstavljaju likovne umjetnike čija su djela inspirirana prirodoslovnom tematikom. 

Izložba ostaje otvorena do 15. rujna 2017. i može se pogledati od utorka do nedjelju od  9 do 19 sati.   

  O izložbi: 
"Opredijelivši se za tehniku vitraja, Dominique Jurić pristala je na njegova ograničenja, na breme duge i bogate povijesti, ali i na izazov njihova prevladavanja. U doba kada svijetom blješte nebrojeni monitori - bez obzira obasjava li nas svjetlost Sunca ili odsjaj Mjeseca – njezin rad ponovno ukazuje na čovjekov odnos prema neposrednoj i jednostavnoj ljepoti prirode. Ima li primjerenijega mjesta od Prirodoslovnoga muzeja kako bi se i s pozicije umjetničke produkcije doslovno i simbolički podsjetilo na biljke i životinje koje cijelo vrijeme nastanjuju ovaj planet zajedno s nama!?" (iz predgovora izložbe Nikole Albanežea)     

  O autorici: 
DOMINIQUE JURIĆ, rođena u Zagrebu. Nakon mature na Obrazovnom centru za kulturu i umjetnost upisala je studije Povijest umjetnosti i Etnologija na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Diplomirala je 1991. godine pod voditeljstvom prof. dr. sc. Ive Maroevića na temi ''Privatna galerijska djelatnost sa posebnim osvrtom na grad Zagreb''. Godine 1988. sudjelovala je u radu međunarodnog muzeološkog tečaja ''Museological approach to the integrated use of cultural heritage'' u Dubrovniku.     

Na Akademiju likovnih umjetnosti upisala se 1993. godine. Diplomirala je u klasi prof. Eugena Kokota, Nastavnički smjer-slikarstvo. Jedina je studentica, u dugoj povijesti ALU, koja je diplomirala s temom vitraja te je imala diplomsku izložbu vitraja u Galeriji Forum. Kako u svom likovnom izrazu osobito njeguje tu tradicionalnu tehniku boravila je na usavršavanju  na studijskim putovanjima u Švicarskoj i Francuskoj. Godine 1999. sudjelovala je u radu ''3eme Forum international sur la conservation et la technologie du vitrail historique'' u Fribourgu. Iste godine prošla je seminar u ''Centre International du Vitrail'' u Chartresu, na temu ''Peinture sur verre, grisaille''. Uz slikarstvo bavi se i dizajnom te likovnim radionicama za djecu.     

Imala je 25 samostalnih i 67 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu te joj se radovi nalaze u privatnim i galerijskim zbirkama. Član je HDLU-a, te živi i radi u Zagrebu.       

(Sonja Švec Španjol)

18. 7. 2017. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble