Urban Cult
Film
marketing

Tjedan u Kinoteci u znaku kultnih filmova Jima Jarmuscha

Ovaj tjedan u Kinoteci ne propustite Jarmuscheve “Čudnije od raja”, “Mrtav čovjek”, “Pod udarom zakona” te “Kava i cigarete”, premijeru dokumentarca “Liga džentlmena” Silvija Mirošničenka i obiteljski klasik “Lesi se vraća kući”.
U utorak gledamo komediju Čudnije od raja iz 1984. o troje mladih američkih autsajdera i njihovim suhoparnim pokušajima da pobjegnu monotoniji. Crno-bijeli film snimljen 16 mm kamerom za samo 90 000 dolara osvojio je, između ostalih, nagradu Caméra d’Or za najbolji debitantski film u Cannesu te osigurao Jarmuschu međunarodni proboj i kultni status. Čudnije od raja jedan je od najutjecajnijih filmova 80-ih i smatra se pokretačem vala niskobudžetnih nezavisnih filmova koji su zavladali tržištem desetljeće kasnije.   

Mrtav čovjek u kojem je Jarmusch žanrovsku ikonografiju vesterna obogatio elementima crnoga humora, mistike i poezije na rasporedu je u srijedu. Nadajući se poslu knjigovođe u gradu Machineu, mladić William Blake (Johnny Depp) putuje iz Clevelanda na Zapad. Umjesto obećana namještenja, dočekuje ga neprijateljski svijet. Slučajni prijatelj, Indijanac Nobody (Gary Farmer), pomaže mu da, smrtno ranjen i progonjen, nastavi putovanje. Soundtrack filma potpisuje Neil Young.   

U okviru pretprograma 26. Dana hrvatskog filma u četvrtak će se u Kinoteci premijerno prikazati dokumentarac Liga džentlmena u režiji Silvija Mirošničenka. Film o nikada napisanoj povijesti hrvatskog filma koja se događala za stolom zagrebačkog filmskoga kritičara, esejista i boema Vladimira Vukovića. Kružok ljubitelja filma, prozvanih hitchcockovcima, okupljao je mnoge filmske redatelje, kritičare i teoretičare koji će poslije postati glavne uzdanice hrvatske kinematografije.   

Pod udarom zakona iz 1986. na rasporedu je u petak. U svom drugom dugometražnom filmu Jarmusch ponovno ponovno portretira izopćenike iz američkog društva, no ovaj put priču smješta u žanrovski okvir zatvorskog filma, Svodnik Jack (John Lurie) i DJ Zack (Tom Waits) završe u istoj zatvorskoj ćeliji kao žrtve namještaljki. Uskoro im se pridruži brbljavi tal. emigrant Roberto (Roberto Benigni), prema čijem planu bježe iz zatvora, da bi se nakon kratka druženja i lutanja močvarnim prašumama Louisiane razišli i krenuli svatko svojim putem.   

Subotu rezervirajte za Kavu i cigarete (2003.). Film je nastajao tijekom 17 godina, a sastoji se od 11 vinjeta u kojima likovi raspravljaju o različitim temama – Parizu 20-ih godina prošloga stoljeća, uporabi nikotina kao insekticida, Teslinim izumima, i to u trenucima dok piju kavu i puše cigarete. U filmu se, između ostalih, pojavljuju Roberto Benigni, Steve Buscemi, Iggy Pop, Tom Waits, Cate Blanchett, Alfred Molina, Bill Murray te Jack i Meg White.   

Subotnja matineja ponovno na veliko platno donosi obiteljski klasik. Ovaj put riječ je o filmu Lesi se vraća kući iz 1943., holivudskoj adaptaciji istoimenog romana britanskog pisca Erica Knighta, u režiji Freda M. Wilcoxa. Radnja je smještena u Yorkshiru tijekom Velike depresije, a prrotagonistica je Lassie, ženka škotskog ovčara koju vlasnici, potaknuti siromaštvom, prodaju bogatom škotskom aristokratu. Usprkos svemu, Lassie se želi vratiti svom bivšem gospodaru, dječaku Joeu (Roddy McDowall) i zbog toga odlazi na dugo i opasno putovanje.   

Svi filmovi počinju u 20 sati, osim subotnje matineje koja je na rasporedu u 11 sati. Cijena ulaznice za filmske projekcije iznosi 15 kuna. Ulaznice je moguće kupiti na blagajni kina dva sata prije projekcije ili online na www.ulaznice.hr.   

(Ana Mikin)
13. 6. 2017. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble