Urban Cult
Izložbe
marketing

Izložba Leona Zakrajšeka u Galeriji Laval Nugent

Otvorenje izložbe "Enso" akademskog umjetnika Leona Zakrajšeka održati će se 4. svibnja u 20 sati u Galeriji Laval Nugent (Vodnikova 4).
"Spoj nasljeđa zapadne kulture i usvojene teoretske i praktične baze azijske umjetnosti rezultirao je jedinstvenim izričajem Leona Zakrajšeka. Polazište je grafička matrica u formi kruga unutar koje autor intervenira slobodnim gestualnim potezima. Specifičnost slikanja Ensoa u jednom pokretu transformirana je u jedinstveni otisak monotipije. Grafička tehnika koja podrazumijeva mogućnost samo jednog otiska zadržava vrijednost originala djela, ali i jedinstvenost izraza duha u trenutku nastanka rada. Monotipija autoru omogućava veliku slobodu izražavanja koja je neophodna za izraz slikarske energije unutar zadane forme kruga. Koristeći drevnu japansku tehniku sumi-e crteža, čiji korijeni dolaze iz Kine, Leon Zakrajšek snažno iskustvo japanskog i kineskog pogleda na svijet obilježenog kontemplativnošću i unutarnjim mirom spaja s bogatstvom i energijom gestualnog slikarstva zapadnjačke tradicije."  (iz predgovora izložbe Sonje Švec Španjol)     

O autoru: 
Leon Zakrajšek, rođen 1962. godine, djeluje u području apstraktnoga slikarstva i umjetničke grafike kao autor i promotor originalnoga grafičkog jezika. Studirao je na Akademiji za likovnu umjetnost Sveučilišta u Ljubljani. Likovno se razvijao na međunarodnim likovnim učilištima kao što su španjolski Centre Internacional de Recerca Gràfica, japanski Tama Art University kao stipendist japanske vlade, kao i u ateljeima za grafiku Hanga Kobo-Seya-ku gdje ga prati mentor Harumi Sonoyama i kod majstora drvoreza kao što su Fumio Kitaoka, Yuki Rei te Seiko Kawachi. 

Od godine 1987. član je Udruženja slovenskih likovnih umjetnika; od ljeta 1998. godine član je Kamakura Print Collection, a godine 1996. u Italiji je dobio naziv Cavaliere dell'Arte – Vitez umjetnosti. Samostalno izlaže od 1977. godine, od kada je izlagao na više od 120 samostalnih izložbi u Austriji, Kini, Francuskoj, Hrvatskoj, Italiji, Izraelu, Japanu, Sloveniji i Srbiji. Sudjelovao je na više od 230 grupnih izložbi na svim svjetskim kontinentima. Njegovi radovi su uključeni u mnoge privatne i institucionalne umjetničke zbirke diljem svijeta, a mnogi su od njih nagrađeni vrijednim nacionalnim i međunarodnim priznanjima Italije, Francuske, Malte i Japana. Živi i radi u Zagrebu.    
   
(Sonja Švec Španjol)
1. 5. 2017. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble