Urban Cult
Izložbe
marketing

Svečano otvorena 6. i posljednja epizoda projekta Janje moje malo

Posljednja, šesta epizoda projekta Janje moje malo (Sve što vidimo moglo bi biti i drugačije) započela je u utorak i srijedu (11. i 12. travnja) otvorenjima izložbi u Galeriji Nova, stanu Softić i Hrvatskom domu likovinih umjetnika (HDLU). 
U stanu Softić, umjetnici Tina Gverović i Siniša Ilić predstavili su zajedničku izložbu Kolaž s autoputa, u Galeriji Nova izloženi su radovi fotografa Borisa Cvjetanovića, video-umjetnice Milice Tomić i filmskog autora Želimira Žilnika. Finalna i najveća izložba projekta sa šezdesetak radova domaćih i internacionalnih umjetnika otvorena je sinoć u HDLU-u. U sklopu izuzetno dobro posjećenog otvorenja, izvedeno je i nekoliko umjetničkih akcija i performansa.

Umjetnici Boris Ondreička, Ján Zavarski i Vito Havranek su uz pomoć raznih kustosa, umjetnika i posjetitelja upriličili performativnu instalaciju Diskurzivni zaključak o "Bijelom prostoru u bijelom prostoru" Stana Filka, referencu na rad koji se smatra jednim od najradikalnijih umjetničkih projekata čehoslovačke neoavangarde. Rad jedne od naših najznačajnijih umjetnica, Sanje Iveković, Repetetio est Mater izvela je plesačica i koreografkinja Zrinka Užbinec, točno sedamnaest godina nakon što je premijerno izveden – također u HDLU-u. Šefildski umjetnik i osnivač kultne performerske skupine Forced Entertanment Tim Etchells izveo je performans Work Files (Zagreb), a multimedijalni umjetnik Slaven Tolj upriličio je performans Bez naziva. 
 
Projekt Janje moje malo (Sve što vidimo moglo bi biti i drugačije) temelji se na bečkoj zbirci Kontakt, koja uključuje konceptualne, postkonceptualne i eksperimentalne umjetničke prakse iz središnje, istočne i jugoistočne Europe, te je zamišljen kao "izložba u vremenu" koja istražuje decentraliziranje formata izlaganja. Izlažući povijesne radove iz zbirke u okolnostima današnjice, projekt ih stavlja u vezu sa suvremenim oblicima potrage za novim pravcima umjetničkog angažmana. Projekt je naslovljen prema radu Mladena Stilinovića (1947.-2016.), te mu je i posvećen, a sve epizode uključuju njegove radove, stvarajući na taj način svojevrsnu retrospektivu rastegnutu kroz vrijeme i rasprostrtu po raznim prostorima.

Posljednja etapa projekta Janje moje malo (Sve što vidimo moglo bi biti i drugačije) održat će se u Showroomu u Londonu u jesen 2017. kao poetični epilog projekta.
Stilinovićev šaljivi pristup te osjećaj za poeziju i njezinu sposobnost da redefinira uobičajeni odnos između gledatelja i gledanoga poslužili su kao misao vodilja cijeloga projekta te kao otvoreni poziv na drukčiji kut gledanja ili pomnije promatranje kroz okolnu neprozirnost i paradokse vremena u kojima živimo.

Kustosice projekta su Što, kako i za koga/WHW u suradnji s Kathrin Rhomberg, a izložbe su otvorene do 6. svibnja.

Umjetnici u šestoj epizodi:
Paweł Althamer, Mária Bartuszová, Pavel Brăila, Geta Brătescu, Boris Cvjetanović, Josef Dabernig, Marijan Detoni, Stanisław Dróżdż, Nika Dubrovsky, Róza El-Hassan, Miklós Erdély, Tim Etchells, VALIE EXPORT, Stano Filko, Heinz Gappmayr, Tomislav Gotovac, Ion Grigorescu, Tina Gverović & Siniša Ilić, Sanja Iveković, Julije Knifer, Daniel Knorr, Běla Kolářová, Július Koller, Jiří Kovanda, Ivan Kožarić, Edward Krasiński, Paweł Kwiek, Katalin Ladik, Victoria Lomasko, Karel Malich, David Maljković, Dorit Margreiter, Vlado Martek, Dalibor Martinis, Dóra Maurer, Karel Miler, Jan Mlčoch, Paul Neagu, OHO, Roman Ondak, Boris Ondreička/ Ján Zavarský/ Vit Havranek, Neša Paripović, Cora Pongracz, Nedko Solakov, Margherita Spiluttini, Tamás St. Auby, Mladen Stilinoviċ, Sven Stilinović, Petr Štembera, Raša Todosijević, Slaven Tolj, Milica Tomić, Goran Trbuljak, Mona Vătămanu & Florin Tudor, Clemens von Wedemeyer, Lois Weinberger, Heimo Zobernig, Želimir Žilnik

Radna vremena izložbi:
Tina Gverović i Siniša Ilić, Kolaž s autoputa
Stan Softić, Gajeva 2 / 6 (ulaz iz pasaža nebodera na Trgu bana Jelačića)
ulaz slobodan Boris Cvjetanović, Milica Tomić, Želimir Žilnik
Galerija Nova, Teslina 7
ut – pet 12 – 20 sati, sub 11 – 14 sati
ulaz slobodan


Janje moje malo (Sve što vidimo moglo bi biti i drugačije) Dom Hrvatskog društva likovnih umjetnika, Trg žrtava fašizma 16
pon, ut, sri, pet 11 – 20 sati
četvrtak 11 – 22 sati, slobodan ulaz 18 – 22 sati
sub i ned 10 – 18 sati

Sve izložbe su zatvorene na državne praznike.


(Inesa Antić)
13. 4. 2017. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble