Urban Cult
Kazalište
marketing

Popularna predstava Folk Acts na X.Gumbekovim danima

Na ovogodišnjim Gumbekovim danima, 17.ožujka, publici će se predstaviti i popularna kazališna predstava Folk Acts koja govori o turbofolku.​
Na sceni će se zateći dvije izvođačice, glumica Nataša Dangubić te kafanska pjevačica Višnja Vitas koje će ovim putem suprotstaviti različite medije, iskustva i intimne svjetove koji nastaju iz bavljenja vlastitim poslom.

Folk Acts ne bavi se moraliziranjem oko učinaka turbo folk kulture, niti želi kolonizirati turbo folk izvedenice u posvećeni, intelektualni prostor teatarske, crne kutije. Želja nam je proučiti i usporediti tjelesne i značenjske procedure i jednog i drugog žanra, njihove receptivne učinke te subvertirati semantički siguran teritorij stereotipa i jednog i drugog žanra.


Sam naziv ukazuje na bavljenje politikama izvedbe. Engleski prijevod riječi “Folk”, možemo okarakterizirati kao “narod”, dok “Acts” možemo prevesti kao “činove”, terminološku odrednicu dramskog teatra, ali i kao glagol “činiti”. Politička oštrica sadržana je i u mogućem prijevodu “događanje naroda”, koje je u projektu svedeno na pretumbavanje postavki izvedbe roda u kazalištu i izvedbe tijela i roda u folk glazbi - ističu redatelj Saša Božić i koreografkinja Petra Hrašćanec.

Folk Acts premijerno je izvedena u svibnju 201 ​6​. i od tada je dijelom redovnog repertora Zagrebačkog kazališta mladih.

​Predstava je autorski projekt Saše Božića i Petre Hrašćanec ​, a ​nastala ​je ​u koprodukciji ZKM-a, kazališne grupe De ​f​acto i Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Folk Acts je druga u nizu produkcija kazališne grupe De Facto kao dio višegodišnjeg istraživanja odnosa između izvođača i publike pod nazivom On entertainment. 


(Andrea Remetin)
17. 3. 2017. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble