Urban Cult
Glazba
marketing

Beethovenova ''Deveta'' u Zajcu!

Veličanstvena „Deveta“, posljednja simfonija Ludwiga van Beethovena, koja uživa kultni status, na programu je HNK Ivana pl. Zajca u subotu, 11. ožujka 2017. s početkom u 20 sati.
Skladana je gotovo deset godina, a prvom je izvedbom u Beču dirigirao sam Beethoven 1824. godine. Smatra se njegovim najvažnijim djelom, sintezom njegova stvaralaštva i prvom simfonijom u kojoj se koristi ljudski glas, solisti i zbor, a također i svojevrsnim stilskim mostom između klasičnog i romantičnog razdoblja. Današnja himna Europske unije, „Oda radosti“, na stihove njegovog velikog suvremenika Schillera, poziva u četvrtom stavku „Devete“ na slobodu i zajedništvo. 

U ovoj će riječkoj izvedbi vokalno-instrumentalne simfonije to učiniti vrhunske solističke snage riječke Opere, sopranistica Kristina Kolar, mezzosopranistica Ivana Srbljan, tenor Marko Fortanuto i bas Giorgio Surian, zbor Opere HNK Ivana pl. Zajca i Akademski mješoviti zbor Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli te orkestar riječke Opere pod vodstvom maestra Tibora Bogányija. „Devetom“ koju je napisao pred kraj života, Beethoven je vjerojatno najbolje izrazio sebe.  

Ovim je remek-djelom, Beethoven pokazao smjer razvoja europske glazbe i ostavio svijetu umjetničku i humanističku oporuku. Duboko misaono djelo u kojem sloboda i ljubav na kraju pobjeđuju sva zla i nesreće čovječanstva, a radost zamijenjuje bol, još je na davnoj prizvedbi izazvalo oduševljenje koje do danas nije nimalo splasnulo. 

A to oduševljenje koje traje svakako je jednim od razloga što su ulaznice za subotnju izvedbu Beethovenove „Devete“ u „Zajcu“ vrlo brzo rasprodane, pa su u prodaju puštena i pomoćna mjesta. Nakon riječke, već u ponedjeljak 13. ožujka sljedi i pulska izvedba Beethovenove „Devete“. 

Naime, nakon Božićno-novogodišnjeg koncerta Opere HNK Ivana pl. Zajca krajem prošle godine, riječka Opera ponovno gostuje u INK –u - Gradskom kazalište Pula te „Devetom“  nastavlja ciklus koncerata „Zajc u INK-u“. 

(Milena Jerneić)
10. 3. 2017. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble