Urban Cult
Izložbe
marketing

Tradicija izlaganja – tržnica u Freudenstadtu

Od Düsseldorfa do Zagreba i natrag, jedna slika, okvir i električna rasvjeta na automobilskom nosaču na proputovanju su kroz Njemačku, Austriju, Sloveniju i Hrvatsku. Riječ je o projektu njemačkog umjetnika Tobiasa Hantmanna „Tradicija izlaganja – tržnica u Freudenstadtu / Tradition of showing - the marketplace of Freudenstadt“, kojim umjetnik spaja neobične alate i strategije nastanka i izlaganja slike.  
Istraživanje slikarskog medija započeo je oslikavanjem velikih platna, da bi posve slučajno otkrio potencijal običnog, anonimnog materijala – jednobojnog tepiha od velura upotrebljavajući ga za skiciranje velikih kompozicija. Velur mu je bio pogodan za brzo crtanje i brzo brisanje, pa ga od 2006. upotrebljava u svakodnevnom radu. Potezima ravnala, češljeva i dlanova nastaju postupni prijelazi svjetla i sjene koji stvaraju sliku. Tepih od velura Hantmann postavlja sa strane automobila koji se tako pretvara u samoodrživ izložak na otvorenom. Prikaz čine fotografski snimci dijelova kuća, ljudi i fontane, motivi iz svakodnevnog urbanog okruženja. 

Tijekom proteklih godina Tobias Hantmann stvara radove koji propituju prirodu slike, odnos prikaza i prikazanog, te na koje načine razna okruženja i uvjeti utječu na karakter, trajnost i privremenost prikaza. Fasciniraju ga privlačnost slika i motiva kao i razlozi za njihovo stvaranje. Projektom "Tradicija pokazivanja – tržnica u Freudenstadtu" propituje fenomene „rituala izlaganja“. Inovativnom upotrebom tehnika, materijala i oblikovnih načela, dovodi nas do novih i neobičnih doživljaja statične i materijalne slike. Tržnica u Freudenstadtu ishodište je i misteriozno središte, te ujedno motiv i verbalni okvir ovog kompleksnog i zanimljivog projekta. Stoga u ponedjeljak, 6. ožujka 2017., ne propustite jednodnevni boravak izložbe na kotačima, kada će južni plato zgrade Muzeja postati izložbeni prostor na otvorenom.

Projekt „Tradicija izlaganja – tržnica u Freudenstadtu / Tradition of showing - the marketplace of Freudenstadt“ ovog ožujka gostuje i u: Künstlerhaus u Grazu (2. 3.), ROG Ljubljana (3.3.), Aldrans u Austriji (7.3.), Hall in Tirol (8.3.), Kunstverein Reutlingenu (9. 3.), Kemptenu (10.3.), Imbergu (11.3.), Münchenu (12.3.), Frankfurtu (15.3.), Neuer Aachener Kunstvereinu (16. 3.) te u Düsseldorfu (18.3.).   

Tobias Hantmann rođen je 1976. godine u njemačkom gradu Kemptenu, a danas živi i radi u Kölnu. Studirao je slikarstvo od 1997. do 2004. na Likovnoj akademiji u Düsseldorfu, a 2001. bio je gostujući student kod Georga Baselitza na Umjetničkoj akademiji u Berlinu. Gostujući je profesor na Umjetničkoj akademiji u Münsteru 2015. godine. Boravio je na umjetničkim rezidencijama u Švedskoj, Francuskoj i Španjolskoj, te je izlagao na brojnim samostalnim i skupnim izložbama. U MSU galeriji Muzeja suvremene umjetnosti izlagao je 2015. godine na skupnoj izložbi Rates of exchange, NRW in HR.     

Tobias Hantmann: Tradicija izlaganja – tržnica u Freudenstadtu, 2017. 
Automobil, aluminijski okvir, LED rasvjeta, tepih od velura, pleksiglas

(M.K.)
3. 3. 2017. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble