Urban Cult
Izložbe
marketing

Dizajn u praksi 1.0 – Izložba prototipova

U petak, 20. siječnja 2017. u 19 sati u HDD galeriji otvara se izložba PRACTICING DESIGN / DIZAJN U PRAKSI 1.0 – IZLOŽBA PROTOTIPOVA.
Riječ je o prezentaciji prototipova različitih proizvoda nastalih u zemljama partnerima projekta “Erasmus+ Dizajn u Praksi” – Austriji, Hrvatskoj i Makedoniji – koji su rezultat suradnje proizvodnih tvrtki, mladih dizajnera i njihovih mentora u inovativnom pilot-programu obuke dizajnera razvijenom tijekom projekta. Izložba je ujedno i dio programa konferencije “Practicing design” koja se 20. i 21. siječnja odvija u prostorima Veleučilišta VERN’ i Kuće za umjetnost i ljude – Lauba. 

Erasmus+ projekt Dizajn u praksi suradnički je pothvat triju europskih strukovnih dizajnerskih organizacija (Hrvatsko dizajnersko društvo (Hrvatska), designaustria (Austrija) i Public Room (Makedonija)); dviju obrazovnih ustanova (Veleučilište VERN’ (Hrvatska), Fakultet umjetnosti i dizajna, Europsko sveučilište Republike Makedonije, Skopje)) te dviju tvrtki (Prostoria d.o.o. (Hrvatska) i Zavar d.o.o. (Makedonija)). Cilj projekta je pronaći nove i inovativne prakse obrazovanja dizajnera kako bi se premostio raskorak između obrazovanja i profesionalnog rada te poboljšati vještine dizajnera koje su potrebne za kvalitetnije socio-ekonomske rezultate. Projekt promiče inovativne prakse u obrazovanju i osposobljavanju na nacionalnoj, regionalnoj i međunarodnoj razini sa svrhom podizanja svijesti među svim dionicima i široj javnosti o potrebnim poboljšanjima kvalitete i relevantnosti trenutnih oblika obrazovanja i osposobljavanja dizajnera, te o prijeko potrebnim vezama sa svijetom prakse. 

Projekt se razvija u dvije faze. Namjena rezultata prve faze, studije Promišljanje obrazovanja za dizajnere, bila je uočiti vještine i znanja potrebne za zapošljivost dizajnera, a koje ne pružaju trenutni obrazovni programi dizajna te na osnovu empirijskog istraživanja raskoraka između postojećih potreba i vještina u obrazovnim programima u Hrvatskoj, Austriji i Makedoniji izraditi smjernice u skladu s izazovima s kojima se susreću dizajnerska praksa i obrazovanje u 21. stoljeću. Studija je poslužila kao okvir za konačni rezultat druge faze, Program obuke Dizajn u praksi 1.0 s komplementarnim priručnikom, koji integrira međudisciplinarne i poduzetničke vještine putem edukativnih radionica, potiče projekte suradnje među mladim dizajnerima, nastavnicima iz područja dizajna i ekonomije te tvrtkama u sektoru industrijske proizvodnje. 

Izložba nudi uvid u radni proces i finalne proizvode pilot izdanja programa obuke Dizajn u praksi 1.0 koji je simultano proveden u svim zemljama partnerima na osnovu prethodno utvrđene metodologije, uvažavajući lokalni kontekst i specifičnosti. Tijekom ljeta i jeseni 2016., grupe mladih dizajnera sudjelovale su u intenzivnom programu obuke čiji je cilj bio stjecanje novih vještina i znanja ključnih za njihov profesionalni rad. Konačni rezultati programa su proizvedeni prototipovi različitih proizvoda iza kojih stoje po tri ili četiri tima iz svake zemlje – u skladu s briefom koji su im dale proizvodne tvrtke, partneri projekta. U Hrvatskoj je ishod ovog procesa bilo rješenje na temu kućnog ureda (home office), u Austriji „namještaj od punog drva“, a u Makedoniji „stolić“ (side table).    

  HRVATSKA
Tema: HomeOffice 2016 
Prostoria je proizvodna tvrtka prepoznata lokalno, regionalno i internacionalno. U posljednjih 5 godina, tvrtka je izgradila šarolik portfolio namještaja za opremanje doma: garniture za sjedenje i razvlačenje, naslonjače, stolice, niske stolove, vješalice i razne dodatke za interijer. Godišnji rast prodaje od 20-30%, kompanija uglavnom može zahvaliti svježem i inovativnom dizajnu. Glavna uloga tvrtke u programu dizajnerske obuke bila je dati projektni zadatak, osigurati ljudske i produkcijske resurse za proizvodnju prototipova i mentorirati studente u svim fazama dizajn procesa. Rukovoditelji tvrtke dali su vrijedan doprinos prilikom stvaranja sadržaja i provedbe samog programa. Kao nagrađivani i široko priznat brand ojastučenog namještaja, Prostoria širi svoj asortiman u segment pločastog namještaja. U skladu s time, projektni zadatak za studente bio je dizajnirati suvremenu, inovativnu I estetski prihvatljivu radnu jedinicu od drva, koja može stajati samostalno ili kao dio modularnog sistema za rad kod kuće. Ostali zahtjevi uključivali su: dovoljno velik radni prostor za smještaj laptopa, ekonomičan prostor za pohranu i prilagodljivost različitim prostorima i situacijama.

(M.K.)
19. 1. 2017. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble