Urban Cult
Književnost
marketing

Promocija knjige "Keramika i suvremena umjetnost"

Promocija knjige „Keramika i suvremena umjetnost“ autorice Višnje Slavica Gabout, povjesničarke umjetnosti i likovne kritičarke, u izdanju ULUPUH-a održati će se u Muzeju za umjetnost i obrt, Trg maršala Tita 10, Zagreb, u ponedjeljak, 23. siječnja 2017., s početkom u 12 sati.
U knjizi se problematizira medij keramike u kontekstu suvremene umjetnosti, prije svega s pogledom na situaciju u Hrvatskoj, a onda i s povlačenjem paralele prema internacionalnoj situaciji - u odnosu na suvremenu keramiku i šire, na suvremenu umjetnost. 

U knjizi je sabrano devet problemskih kustoskih projekata koje je autorica Višnja Slavica Gabout realizirala u suradnji s članovima ULUPUH-ove Sekcije za keramiku, porculan i staklo, od 2005. do 2015. godine, a koji su afirmirali promišljanje keramike i keramičkoga medija u sklopu suvremene umjetničke prakse. Uz njih, knjiga je obogaćena i prikazima nekoliko upečatljivih samostalnih izložbi sličnoga umjetničkoga razmišljanja, iz već do sada profiliranog suvremeno orijentiranog kruga keramičara ove Sekcije, kao i osvrtom autorice knjige na zastupljenost suvremene keramike na velikim, prestižnim,  međunarodnim smotrama suvremene vizualne umjetnosti.   

U uvodu knjige autorica ističe: „Kroz iskustva skupljena i prezentirana u ovoj knjizi želja nam je bila – mene kao kustosa projekata i keramičara kao autora i istraživača, da pomaknemo jezičac na percepcijskoj vagi prema prepoznavanju suvremene keramike kao vizualno vrijedne. Prema afirmiranju one njezine strane koja ovaj medij smješta u područje čiste umjetnosti; u područje propitivanja, istraživanja, umjetničke akcije, vizualnih metamorfoza, višemedijskog i interdisciplinarnog pristupa, transgresija i medijskih simbioza. U vizualni svijet sinergija sa svjetlom, zvukom, kinetičkim objektima, videom i digitalnim medijima, (u kojem onda) nastaju zidni i prostorni objekti, skulpture, asamblaži, ready-made i luminodinamički objekti, te instalacije i ambijenti.“   

Na promociji će govoriti, uz autoricu knjige Višnju Slavica Gabout, recenzentica dr. sc. Marina Bagarić, povjesničarka umjetnosti, muzejska savjetnica i voditeljica Zbirke keramike Muzeja za umjetnost i obrt, Zagreb, te dr.art. Ivana Bakal, predsjednica ULUPUH-a, a promotivnom timu nazočit će i Danijela Pičuljan, keramičarka, predsjednica ULUPUH-ove Sekcije za keramiku, staklo i porculan, kao i nagradjivani dizajnerski dvojac Kunazlatica (Ana Kunej i Zlatka Salopek), koji potpisuje dizajn knjige.   

„Tijekom proteklih deset godina Višnja Slavica Gabout, povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka, koncipirala je i kustoski pratila devet izložbi suvremene keramike. (...) Atraktivne prezentacije keramičarske scene u gustom, svakogodišnjem ritmu Višnja Slavica Gabout postigla je prvenstveno „terenskim“ radom – obilaskom atelijera i izložaba, pri čemu je ispravno procijenila mogućnosti autora i potom ih „gurnula“ korak dalje, tražeći njihov odgovor na zadatke koje im je postavljala. (...) Uz iskusno oko i sigurno vodstvo kustosice, zadane teme i odabrani autori pokazali su neočekivane i fascinantne rezultate u čijim su temeljima bili spremnost i sposobnost umjetnika da se odmaknu od prokušanih načina stvaranja, otvore se novom, čak i onda kad su već odavno hodali po vlastitom, afirmiranom i sigurnom stvaralačkom putu. (...) Kao i većina knjiga i „Keramika i suvremena umjetnost“ Višnje Slavice Gabout dokument je vremena – slika stanja hrvatske keramike na početku ovoga stoljeća, dokaz o njezinoj uključenosti u tokove suvremene umjetnosti. No, ono što knjigu čini posebnom je i suvremenost u metodi njezina nastanka: knjiga je živo svjedočanstvo o dinamičnom odnosu kustosa i umjetnika, o ulogama koje se s maksimalnim angažmanom moraju igrati da bi se dobio pažnje vrijedan rezultat.“ (iz recenzije dr.sc. Marine Bagarić)   

Višnja Slavica Gabout diplomirala na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu povijest umjetnosti i engleski jezik. Bavi se izložbeno-galerijskom djelatnošću, likovnom kritikom i novinarstvom. Autorica je, selektorica i kustosica brojnih samostalnih i skupnih izložbi koje realizira širom Hrvatske i u inozemstvu. Do sad je ostvarila niz zapaženih tematskih, problemskih autorskih projekata, za koje je bila višestruko nagrađivana. U svom javnom umjetničkom djelovanju, posebno posljednjih godina, profilirala se kao likovna kritičarka za vizualne umjetnosti suvremenog izričaja. 

Pritom ponajprije za suvremenu primijenjenu umjetnost, s osobitim naglaskom na suvremenoj keramici. Godine 2014. bila je autorica koncepcije, selektorica i kustosica 49. zagrebačkog salona koji je, pod pokroviteljstvom Skupštine grada Zagreba, dobio Godišnju nagradu ULUPUH-a za najbolji izložbeni projekt. 

Godišnjom nagradom ULUPUH-a za najbolji izložbeni projekt nagrađena je i 2007, 2011, 2015. i 2016. godine. Autorica je nekoliko likovnih monografija, a u desetak njih, kao i u dvije  pjesničko-grafičke mape autorica je i ko-autorica teksta. Bila je na rezidencijalnim boravcima u Sloveniji, Italiji, Austriji, Njemačkoj, Mađarskoj, Bugarskoj, Francuskoj (Paris - Cité International des Arts), Švicarskoj i drugdje. Članica je ULUPUH-a (Studijska sekcija), HULU Split (kustoski tim), Hrvatskog novinarskog društva i Društva povjesničara umjetnosti.

(Maša Štrbac)
21. 1. 2017. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble