Urban Cult
Izložbe
marketing

Izložba Petre Orbanić i Marije Plečko u Galeriji SC

Otvorenje izložbe Tebi, o nama autorica Petre Orbanić i Marije Plečko održat će se u četvrtak, 12. siječnja u Galeriji Studentskoga centra od 20 sati. Izložba je otvorena do 21. siječnja, radnim danom od 12 do 20 te subotom od 10 do 13 sati.
Temelji suradnje i stvaralačkog procesa Petre Orbanić i Marije Plečko proizlaze iz njihova prijateljstva i zajedničke fascinacije prirodom, hodanjem, penjanjem i planinarenjem. Misli i osjećaji kroz koje umjetnice prolaze potaknute tim aktivnostima manifestiraju se u njihovim radovima, no oni nisu samo puka materija i faktografija. 

Za umjetnice, koje su aktivni subjekti vlastitih priča, oni su  geste, sjećanja, ostvarene i neostvarene želje. Svaki promatrač pozvan je doživjeti ih i saslušati na svoj način. Međutim, umjetnice se u njima ne obraćaju direktno drugima, nego jedna drugoj i sebi samima. Njihova umjetnost jest produkt zajedništva dviju individua različitih karaktera.


Marija Plečko rođena je 1992. u Zaboku, gdje 2010. završava Školu za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću, a iste godine upisuje sveučilišni studij Likovne kulture na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Diplomirala je na Nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti 2016. godine. 

Petra Orbanić rođena je 1991. u Puli, gdje je maturirala u Školi za primijenjenu umjetnost i dizajn. Sveučilišni studij Likovne kulture na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu upisuje 2010. Ljetni semestar 2013./2014. provodi, u sklopu Erasmus programa, na Akademiji likovnih umjetnosti u Helsinkiju. Diplomirala je na Nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti 2016. godine. 
 
Zajedno organiziraju, sudjeluju i surađuju na brojnim likovnim radionicama i projektima, a izlagale su u zemlji i inozemstvu. Dobitnice su nekoliko Rektorovih nagrada i pohvala dekanata za uspješan rad, dobitnice su 2. HPB nagrade 33. Salona mladih 2016. i pohvale Akademije likovnih umjetnosti iz latinske klasifikacije s velikom pohvalom (Magna cum laude). Od rujna 2014. započinju i umjetničku suradnju koja je proizašla iz zajedničkog hodanja, planinarenja i penjanja koji ujedno postaju neodvojiv dio njihova stvaralačkog procesa.

(Z.D.)
9. 1. 2017. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble