Urban Cult
Cool tura
marketing

Predavanje Vratara Salona de Fleurus

Priču o Salonu de Fleurus, uz projekciju važnog dokumentarnog materijala i ilustracija, ispričat će Vratar Salona de Fleurus u srijedu 28. prosinca 2016. u 16 sati u sklopu izložbe Salon de Fleurus, Zbirke u pokretu, 2. kat.
"Autor koji se odrekao autorstva", riječima američke kritičarke Kim Levin, tijekom dvadesetak je godina vodio, čuvao i brinuo se o zbirci i Salonu u malom apartmanu u Ulici Spring 41, u newyorškom Sohou (1992-2014) prije nego što će Salon de Fleurus krenuti na put, gostujući na više svjetskih lokacija. 

Među njima je i zagrebački MSU, muzej koji je među prvima prepoznao i na četiri mjeseca udomio tu intrigantnu suvremenu rekonstrukciju, tu "open-source tvorevinu, u kojoj nema mjesta autorstvu".   

U izlaganju Vratara Salona saznat ćemo kako je kroz različite zbirke i izložbe moderne umjetnosti, koje su sakupljali i organizirali Amerikanci početkom dvadesetog stoljeća, nastao kanon modernizma kao “američka interpretacija europske moderne umjetnosti”.   
Najranija i najutjecajnija zbirka bila je ona koju su stvorili Gertrude i Leo Stein u Parizu, te je izložili na zidovima svojega Salona početkom dvadesetog stoljeća. Oko 1903. godine prvo su od prodavača umjetnina Ambroisea Vollarda kupili nekoliko Cézanneovih slika. Nakon prvog javnog skandala do kojeg je došlo kada se na Salonu nezavisnih pojavio fovistički umjetnik Matisse, susreću se s njim i izravno od slikara kupuju njegovuŽenu sa šeširom. U sljedećih nekoliko tjedana susreću mladog Picassa i kupuju nekoliko njegovih slika.   

To je vjerojatno bilo prvi put da su slike Cézannea, Matissea i Picassa bile istodobno izložene na istom mjestu. Tri desetljeća poslije, Muzej moderne umjetnosti u New Yorku, izložbom Kubizam i apstraktna umjetnost, ustanovljuje narativ za svoj stalni postav, koji započinje Cézanneom i postimpresionistima, a grana se u dva smjera - jedan ide prema Matisseu i fovizmu, a drugi prema Picassu i kubizmu.   

Uz razgovor i priču o Salonu, poslužit ćemo i kolačiće iz slavne Kuharice Alice B. Toklas, dugogodišnje partnerice i tajnice Gertrude Stein.

Zbog ograničenog broja mjesta u Salonu molimo potvrdu dolaska na e-mail: nada.beros@msu.hr  

(Z.D.)
26. 12. 2016. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble