Urban Cult
Film
marketing

Uz blagoslov Terryja Jonesa zatvoren Motovun Film Festival

Svečanom dodjelom nagrada uz sjajnog motovunskog gosta Terryja Jonesa i prisutstvo predsjednika RH Ive Josipovića zatvoren je 12. Motovun Film Festival!
Večer je započela dodjelom Nepotkupljive nagrade koja se u suradnji s Transparency International Hrvatska po prvi put na MFF-u dodjeljuje filmu koji na najbolji način tematizira problem korupcije. Projekt je podržao Siemens, a nagradom je ovjenčan film „U početku“ Xaviera Giannolija. Nagradu je u ime Siemensa Zorislavu Antunu Petroviću uručila Nada Sramek. Petrović je zahvalio organizatorima što su zajedno s TIH-om pokrenuli ovaj projekt. Obećajem vam da će se  TIH i dalje boriti protiv korupcije te da se vidimo i iduće godine s nešto lakšom nepotkupljivom nagradom, rekao je Petrović.
 
Program Motovun online ove je godine postao offline pošto ga više ne prikazujemo putem interneta već isključivo na festivalu. Prema odluci prošlogodišnjeg pobjednika Ivice Zubaka  najbolji film u programu koji uključuje kratke filmove u trajanju do 15 minuta je film „Jaja“ Chrisa Niemeyera. Niemeyer je osobno preuzeo nagradu obrativši se predsjedniku: U Hrvatskoj sam upoznao jedino Motovun, ali mogu vam reći da ste predsjednik jedne divne zemlje! I za kraj – No sikiriki!
Ivan Jakovčić i predsjednik RH Ivo Josipović
Predsjednik Savjetodavnog odbora Mike Downey najavio je nagradu FIPRESCI koju je ove godine po deseti put dodijelio tročlani međunarodni žiri filmskih kritičara u sastavu Joost Broeren, nizozemski filmski kritičar, Marko Njegić, kritičar "Slobodne Dalmacije" te Firat Yücel, turski filmski kritičar. Nagrada FIPRESCI dodjeljena je filmu „Četiri lica“ redatelja Michelangela Frammartina. To je film koji se događa u krajoliku vrlo sličnom motovunskom i koji nam na snažan način otkriva da je postojanje nešto više od pukog trajanja života pojedinca, službeno je objašnjenje žirija.
 
Protagonistica motovunskih spotova i glavna glumica u filmu „Slovenka“ Nina Ivanišin najavila je glavni žiri koji je odlučio o najboljem filmu u međunarodnoj konkurenciji glavnog programa. Žirijem je predsjedavao Karpo Godina, legendarni slovenski filmski snimatelj i redatelj, a ostali članovi su zagrebačka glumica Nataša Dorčić i slovački redatelj, scenarist i montažer Dušan Trančik. Propeler Motovuna žiri jednoglasno dodjeljuje filmu 'Listopad' redatelja Diega i Daniela Vege za emocionalnu sugestivnu sliku ljudskih odnosa i gorkosti života izloženu čistim filmskim jezikom, pojasnio je žiri svoju odluku. Posebno priznanje dodjeljeno je filmu „Četiri lica“ Michelangela Frammartina i to za originalnu priču o protoku vremena mikrokozmosa našeg života. Braća Vega svoje su zadovoljstvo i zahvalu iskazali putem video poruke. 
Ivo Gregurević i Snježana Bauer
Nagrada Bauer novitet je ovogodišnjeg festivala, a dodjeljuje se najboljem filmu iz sedam kinematografija: Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Slovenije i Srbije. Nakon selekcije u tri faze odabrana su tri finalista. Među njima, sedmeročlani žiri u sastavu - Namik Kabil, Branko Baletić, Rajko Grlić, Isa Qosja, Darko Mitrevski, Radko Polić i Srđan Dragojević – odabrao je pobjednika, film „Crnci“ Zvonimira Jurića i Gorana Devića. Srđan Dragojević i Darko Mitrevski predstavili su pobjednika. Jako smo sretni, jer vjerujemo da će ovo biti povijesna nagrada koja vraća na tržište 25 milijuna ljudi i tisuće filmova!, rekao je Dragojević. Snježana Bauer potom je uručila nagradu glumcu Ivi Gregureviću i u ime pokojnog supruga, hrvatskog filmskog velikana zahvalila na osnivanju nagrade.
Posljednje priznanje koje je dodjeljeno je Motovun Maverick. Prvi dobitnik ove nagrade bio je Ken Russel 2008. godine. Drugi Maverick otišao je u ruke velškog komičara, glumca, redatelja, povjesničara i komentatora Terryja Jonesa. Ovim prizanjem nagrađujemo one koji su ostali dosljedni sami sebi. Nema osobe koja bolje odgovara ovom opisu od našeg dragog gosta, Terry Jonesa, rekao je Igor Mirković. Nazivaju ga srcem cijele operacije Montya Phytona, a autor je jedne od najpoznatijih rečenica koju izgovara Brianova majka u filmu „Brianov život“: He's not the Messiah, he is a very naughty boy!, predstavio je Jonesa Mike Downey.
 
Terry Jones izišao je na pozornicu u biskupskom odijelu i blagoslovio publiku i predsjednika Josipovića. Jako sam ponosan što sam drugi Motovun Maverick, i to nakon velikana Kena Russela. Ovaj festival je divan. Ispričavam se što sam jučer donio kišu sa sobom, ali moram priznati da sam uživao u njoj! Hvala svima na nagradi i veliko hvala što sam dio ove sjajne manifestacije, tim je riječima zahvalio motovunskoj publici i organizatorima legendarni Pythonovac Terry Jones.
Igor Mirković i Mike Downey
Uslijedila je tradicionalna motovunska zdravica, a Igor Mirković zatvorio je festival poručivši da slijedeće godine ne prepuštamo festival slučaju već pripremamo njegovo četrnaesto izdanje!
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble