Urban Cult
Književnost
marketing

'Revija malih književnosti' na kojoj gostuje 6 autora iz Beneluxa

U zagrebačkom klubu Booksa u četvrtak 15.12. održava se Revija malih književnosti posvećena autorima i autoricama iz područja Beneluxa.
Revija malih književnosti godišnji je festival Udruge Kulturtreger koji se održava u klubu Booksa, a predstavlja hrvatskoj publici manje poznate književne scene. Revija je do sad predstavila preko 120 pisaca iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Crne Gore, Srbije, Bugarske, Grčke, Kosova, Makedonije, Rumunjske, Albanije, Latvije, Estonije i Litve. Ovogodišnja 12. Revija malih književnosti posvećena je autorima iz Belgije, Nizozemske i Luksemburga. Gosti Revije su: 

·        Jef Aerts (Bel) - autor dječjih knjiga, romana i poezije. S poznatom ilustratoricom Marit Törnqvist objavio je ilustriranu knjigu Groter dan een droom (Veće od sna) za koju je 2014. dobio najprestižnije nagrade za dječju književnost u Flandriji (Boekenleeu) i Nizozemskoj (Zilveren Griffel). 

·        Grégoire Polet (Bel) - autor sedam romana od kojih je Leurs vies éclatantes osvojio Prix Fénéon 2007. te je bio uvršten u uži izbor za prestižnu nagradu Goncourt. Piše o brojnim gradovima zbog čega često u njima živi, pa je tako prvi roman Madrid ne dort pas pisao u Madridu dok je zbog romana Chucho preselio u Barcelonu. 

·        Karin Amatmoekrim (Niz / Sur) - rođena je u Surinamu, a ima kineske, indonezijske, afričke i indijanske korijene. Za roman Titus (2009.) osvojila je Black Magic Woman Literature Prize. Osim romana piše kratke priče i eseje te redovito objavljuje tekstove u nizozemskim novinama. 

·        Maarten van der Graaff (Niz) - mladi pjesnik debitirao je 2013. sa zbirkom poezije Vluchtautogedichten za koju je dobio C. Buddingh'-prijs. Urednik je i suosnivač književnog online časopisa Samplekanon

·        Nathalie Ronvaux (Luks) - uz poeziju, prozu i dramske tekstove, objavila je dvije umjetničke knjige u suradnji s vizualnim umjetnicima Bertrandom Neyom i Robertom Brandyjem. Za svoj rad dobila je Prix d'encouragement de la Fondation Servais 2010. i prvu nagradu na nacionalnom književnom natječaju 2013. 

·        Nora Wagener (Luks) - za prvi roman Menschenliebe und Vogel (2011.) dobila je tri nagrade. Njezine priče objavljene su u nekoliko antologija u Luksemburgu, Austriji i Sloveniji te u časopisima i dnevnim novinama. Organizatorica je javnih čitanja pod nazivom Impossible Readings.   

U Booksi 15.12. u 19:00 održat će se razgovor s gostujućim autorima i autoricama te čitanje odabranih djela na izvornom jeziku (uz prijevod na hrvatski). U 21:00 u Booksi slijedi prigodan koncert. 

U sklopu Revije predstavit će se i antologija Revija malih književnosti: Benelux koja sadrži hrvatske prijevode gostujućih autora i autorica, kao i četvero pisaca koji ne dolaze u Zagreb (Nicolas Ancion, Raoul Biltgen, Alexandra Fixmer, Roos van Rijswijk). Izdavač antologije je Udruga Kulturtreger. 

Predstavljeni autori i autorice dosad nisu bili poznati hrvatskim čitateljima te su im ovo prvi prijevodi na hrvatski. Njihove su tekstove s njemačkog, francuskog i nizozemskog preveli Jurica Oreški, Lea Kovács, Marina Vidoš, Matea Krpina, Željka Gorički, Toni Bandov i Josipa Dvoraček.  

(Luka Ostojić)

12. 12. 2016. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble