Urban Cult
Film
marketing

Kako se snimao film Čarobnjakov učenik

Walt Disney Pictures, producent Jerry Bruckheimer i redatelj Jon Turteltaub, predstavljaju “Čarobnjakovog učenika” – inovativnu humorističnu avanturu o čarobnjaku i njegovom pomoćniku koji su uhvaćeni u prastari sukob između dobra i zla.
Balthazar Blake (Nicolas Cage) je čarobnjak na Manhattanu u suvremeno doba koji pokušava obraniti grad od svog pradavnog neprijatelja Maxima Horvatha (Alfred Molina). Balthazar to ne može učiniti sam pa za svog štićenika regrutira Davea Stutlera (Jay Baruchel), naizgled prosječnog mladića koji u sebi nosi skriveni čarobnjački potencijal. Čarobnjak svog novog kompanjona, koji uopće nije oduševljen tom idejom, upućuje u tajne magije pa ova dva neobična suradnika udružuju svoje moći protiv najžešćih i najokrutnijih zločinaca svih vremena. Dave će u sebi morati pronaći hrabrost da preživi školovanje, spasi grad, osvoji djevojku i postne “Čarobnjakov učenik”.
 
U filmu glume i Teresa Palmer, Monica Bellucci, Toby Kebbell te Omar Benson Miller. Scenarij su napisali Matt Lopez i Doug Miro & Carlo Bernard prema priči Lawrenca Konnera & Marka Rosenthala te Matta Lopeza.
 ČAROBNO PUTOVANJE KROZ VRIJEME
Od Goethea preko Dukasa i Disneyja do Bruckheimera
Sve je počelo poemom Johanna Wolfganga von Goethea, velikog njemačkog pisca, mislioca i znanstvenika koji je 1797. napisao “Der Zauberlehrling”, poemu sastavljenu od 14 stanci u kojoj čarobnjakov učenik pripovijeda kako je, napušten od strane svog starog “Hexenmeistera”, prepušten sam sebi te bahato odlučuje demonstrirati svoje znanje o magiji.
 
Četiri desetljeća nakon toga otkrio ju je Walt Disney i stvorio animiranu verziju za svoju besmrtnu “Fantasiu”. U glavnoj ulozi “Čarobnjakovog učenika” bio je nitko drugi već Mickey Mouse. Walt Disney je već koristio glazbu kao podlogu za svoje animirane filmove pa je ideja uključivanja klasične glazbe u animirani film proširena i stvorena je “Fantasia”. Animirani film u trajanju od 125 minuta, neobično dug čak i za današnje pojmove, premijeru je imao 13.11.1940. u Brodway Theatreu u New Yorku. Glazba je bila poboljšana višekanalnim zvučnim sistemom stvorenim posebno za potrebe filma i nazvanim “Fantasound” i “Fantasia” je postala prvi komercijalni film koji se prikazivao sa stereo-zvukom. “Fantasia” je uvrštena u United States National Film Registry, a epizoda “Čarobnjakov učenik” smatra se jednom od njezinih najboljih i najomiljenijih dijelova.
 
69 godina nakon premijere “Fantasije” Walt Disney Pictures i Jerry Bruckheimer Films stvorili su novu priču za velike ekrane. Iako inspiriran prethodnim pričama, “Čarobnjakov učenik” iz 2010. godine predstavlja potpuno novu akcijsku avanturu i nije remake klasičnog Disneyjevog dijela. No poruka filma ostaje jednostavna i zabavna, istovremeno svevremenska i duboka. „U priči je izvrsna upravo lekcija o tome kako u životu ne valja ići lakšim putem te kako se ne može odrasti prije vremena”, primjećuje Turteltaub.
           
Matt Lopez, koji dolazi iz spisateljskog programa Walt Disney Studiosa, surađivao je na priči i scenariju stvorivši epsku fantaziju o Daveu Stutleru, studentu koji pokušava položiti ispit iz fizike i izaći na spoj s Becky, djevojkom svojih snova. Njegov se svijet okreće naglavačke kad mu u život uđe ekscentrični Balthazar Blake.  Balthazar je čarobnjak upetljan u stoljetnu bitku sljedbenika dvojice moćnih čarobnjaka, dobrog Merlina i zle Morgane, koji se bore za uništenje, odnosno spasenje svijeta. Kad dugogodišnji protivnik, Morganin pristaša Maxim Horvath zaprijeti ne samo Balthazaru i Daveu već i čitavom svijetu, Balthazar unovači Davea te on postaje njegov štićenik. Zajedno moraju zaustaviti Horvatha i sile Morganinih pristaša.
TKO JE TKO U “ČAROBNJAKOVOM UČENIKU”
Nicolas Cage
BALTHAZAR BLAKE je čarobnjak, Merlinov učenik. Star preko 100 godina, Balthazar je po čitavom planetu tražio nastavljača Merlinovog učenja, nasljednika njegovih velikih moći. “Potraga za Merlinovim nasljednikom za Balthazara je nešto što se mora učiniti, bez obzira na to koliko ta potraga trajala”, primjećuje Nicolas Cage.
Nicolas Cage i Jay Baruchel
DAVE STUTLER je student fizike na NWY-u kojem nedostaje samopouzdanja i mirnoće. Nije previše omiljen među djevojkama niti među kolegama. „Ja sam obični luzer”, priznaje Jay Baruchel koji u filmu glumi Davea. U dobi od 10 godina Dave je susreo čarobnjaka Balthazara Blakea dok je lutao prodavaonicom raritetnih stvari. Na prst mu je stavio prsten koji je oživio i rekao mu da će postati vrlo važan čarobnjak. Zatim je svjedočio furioznoj bitci Balthazara i drugog čarobnjaka imenom Maxim Horvath. Nakon toga želio je sve zaboraviti… No Baltzhazar i Horvath ponovno su ušli u njegov život 10 godina kasnije i natjerali ga da se suoči s vlastitom sudbinom koju je pod svaku cijenu želio izbjeći.
Alfred Molina
MAXIM HORVATH je prije više od 100 godina, zajedno s Balthazarom i Veronicom, bio Merlinov učenik. Ali ljubav prema Veronici razdvojila je kolege i Horvath je postao saveznik opake Morgane koja ubija Merlina i želi zavladati svijetom.

Sam Alfred Molina želio ulogu Horvatha otkad je za nju čuo. “Završavao sam ‘Princa Perzije’ kad mi je netko rekao da sam uzet u obzir za ulogu Horvatha i pitao me jesam li zainteresiran. Pravio sam se kul i nonšalantan, ali sam u sabi vrištao od sreće, a lik mi se svidio čim sam pročitao scenarij.”
 
“Čarobnjakov učenik” u hrvatskim kinima počinje igrati 5. kolovoza.
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble