Urban Cult
Kazalište
marketing

Susret s Thomasom Ostermeierom uoči otvorenja Festivala svjetskog kazališta

Četrnaesti Festival svjetskog kazališta održat će se od 9. do 24. rujna u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu i ugostit će tri iznimna projekta europskih i svjetskih redatelja s vodećih međunarodnih kazališnih scena.
Festival će 9. rujna u 20h otvoriti predstava Brak Marije Braun slavnoga njemačkog kazališnog autora Thomasa Ostermeiera, nastala prema scenariju kultnoga njemačkog redatelja Rainera Wernera Fassbindera u izvedbi berlinskoga kazališta Schaubühne am Lehniner Platz. Predstava će biti izvedena reprizno 10. rujna u 18h. Glasoviti njemački redatelj Thomas Ostermeier stalni je gost Festivala svjetskoga kazališta. Domaća je publika dosada imala prigodu vidjeti njegova suvremena scenska čitanja nekoliko dramskih klasika; Ibsenovu Noru (2003.), Shakespearove Hamleta (2008.) i Othella(2011.) te Smrt u Veneciji Thomasa Manna (2013.). 

Ostermeier od 1999. godine rukovodi slavnim berlinskim kazalištem Schaubühne amLehniner Platz. Brak Marije Braun prvi je dio Fassbinderove trilogije (Lola i Čežnja Veronike Voss) o poratnoj SR Njemačkoj, metaforički utjelovljenoj u ženskim protagonistima, kojom je, postavši u Europi jednim od najuglednijih predstavnika novoga njemačkog filma, ostvario i potpunu svjetsku afirmaciju. Festival svjetskoga kazališta nastavit će se 20. rujna, autorskim projektom Toshikija Okade u izvedbi kazališne grupe chelfitsch,Vremensko putovanje kroz sobu / Time's Journey Through a Room. 

Okada koji je jedan od ključnih kazališnih autora suvremenoga japanskog teatra, u svojem posljednjem projektu kreira svijet u kojemu se sukobljava svijet živih i mrtvih, prikazujući „zavist živih prema onima umrlim u nadi“. Na tragu svojih ranijih istraživanja glazbenih formi u kojima se autorska glazba preklapa s glumačkim glasovima, Okada surađuje s vizualnim umjetnikom Tsuyoshiom Hisakadom kako bi stvorio tonsku kutiju na sceni temeljenu na snimljenom zvuku živoga prostora. Kroz izvedbu predstave Vremensko putovanje kroz sobu, ova dvojica umjetnika vode gledatelje i dalje, pružajući im prigodu da dožive odnose između nevidljiva zvuka, tijela, jezika i prostora. 

Predstava će biti izvedena dva puta istoga dana, u 17 i 21 sat. Festival svjetskog kazališta završit će 23., odnosno 24. rujna u 20h, dvjema izvedbama predstave Tuge / Tristesses, glazbeno-kazališnoga projekta u produkciji kompanije Das Fräulein (Kompanie), koji u fokus stavlja odnos između moći i tuge. Služeći se metodama detektivske priče i političke komedije, autorica Anne-Cécile Vandalem s humorom istražuje jedno od najstrašnijih političkih oružja današnjice: manipulaciju mase tugom. Preko filmski dizajnirane scene, ona svjetlo reflektora baca na moć medija i način na koji funkcionira propaganda, otvoreno ili u sjeni, pritajeno. Tuge zajedno s video instalacijom Still too sad to tell you / Još pretužana da bih ti rekla, čini diptih na temu tuge, koji je kreirala Anne-Cécile Vandalem. 

ULAZNICE 
Ulaznice je moguće kupiti online na web stranici www.hnk.hr te na blagajni HNK u Zagrebu. Na blagajni je moguće kupiti i paket ulaznica za sve predstave po cijeni od 300 kuna. Blagajna Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu Trg maršala Tita 15, Zagreb, tel: 01/ 4888 415 
Informacije: 01/ 4888 412, 01/ 4888 414, 01/ 4888 419 
Radno vrijeme blagajne: Radnim danom: od 10 do 19 sati 
Subotom: od 10 do 13h; nedjeljom: sat i pol prije predstave

(Sonja Staničić) 
8. 9. 2016. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble