Urban Cult
Film
marketing

Brojni filmaši u pohodu na motovunsko brdo

Motovun Film Festival po dvanaesti put održava se od 26. do 30. srpnja u srcu Istre, u Motovunu!
U pet festivalskih dana biti će prikazano čak 94 filma iz 34 zemlje sa šest kontinenata. 27 filmova nalazi se u glavnom programu, 17 ih je u utrci za glavnu festivalsku nagradu, Propeler Motovuna.
 
Osim rekordnog broja filmova, ove godine u Motovun stiže i niz cijenjenih filmaša iz svijeta i regije. Na festival stiže već najavljeni Pythonovac Terry Jones, svestrani velški umjetnik,  redatelj filmova „Brianov život“, „Smisao života“ i „Monty Python i Sveti gral“. 
 
Njemu će se pridružiti i jedan od najznačajnijih britanskih rock dokumentarista, riječ je o Julienu Templeu, koji je legenda postao svojim ranim radovima prateći Sex Pistolse, The Clash, kao i ostale predvodnike britanske punk rock scene 70-ih godina. Njemu u čast biti će prikazana tri filma: „Prljavština i bijes drugi je film o Sex Pistolsima koji je snimio 2000. i to u suradnji s živućim članovima benda ponudivši priču iz drugačije perspektive, kombinirajući novije snimke i intervjue sa starim materijalima. Oil City povjerljivo (2007.) je film kojim je Temple završio svoju trilogiju o britanskoj glazbi 70-ih godina, a govori o danas nepravedno zaboravljenim i potcijenjenim predvodnicima pub rock pokreta prve polovice 70-ih, bendu Dr. Feelgood. Konačno, „Rekvijem za Detroit“ posljednji je njegov film, koji ujedno zatvara ovogodišnji festival. To je film koji progovara o propadanju i industrijskom kolapsu četvrtog najvećeg grada SAD-a.

U Motovunu će ove godine, uz slovensku kinematografiju, biti osjetan i duh rumunjskog novog vala. Na festival stiže Razvan Radulescu, slavno ime rumunjske kinematografije – smatraju ga predvodnikom, ideologom i ključnim scenaristom rumunjskog vala. Surađivao je na scenarijima za niz rumunjskih filmova - „Smrt gospodina Lazarescua“, “Stuff and Dough”, “Papir će biti plav”, “Boogie”, „4 mjeseca, 3 tjedna, 2 dana“.  U glavnom programu MFF-a biti će prikazan njegov redateljski prvijenac koji je realizirao zajedno s njemačkom kuratoricom Melissom de Raaf, film „Prije svega, Felicia“. „Utorak nakon Božića“ još je jedan naslov iz glavnog programa u kojem je redatelj Radu Muntean po treći put surađivao s Radulescuom. Konačno, posljednji film koji će biti prikazan Radulescuu u čast je „Roba i lova“, njegov scenaristički debi – film iz 2001. režirao je Cristi Puiu. Neki se kritičari slažu da je upravo taj film označio početak rumunjskog novog vala.
 
Pored ova tri slavna filmaša, na festivalu će se slijedećeg tjedna pridružiti još niz uvaženih gostiju. Zemlja partner šalje niz renomiranih imena slovenske kinematografije: Karpo Godina, legendarni je slovenski redatelj i filmski snimatelj, kojemu će u čast biti prikazana mini retrospektiva, a na Motovunu dolazi u funkciji predsjednika glavnog žirija. Damjan Kozole najplodniji je slovenski redatelj čiji će film „Slovenka“ biti prikazan u glavnom programu, a „Rezervne dijelove“ u retrospektivi novog slovenskog filma. Jan Cvitkovič čuveni je slovenski  scenarist, redatelj, glumac i arheolog, a dva njegova filma su u programu Made in Slovenia. Radko Polič slovenski je kazališni i filmski glumac, član je žirija nagrade Bauer i glumac u filmu „Zujanje u glavi“ koji je također na programu Made in Slovenia. Danijel Hočevar, producent slovenske produkcijske  kuće Emotion film, apsolutni rekorder po broju filmova koji će biti prikazani na MFF-u 2010. Konačno, Nina Ivanišin, nova je zvijezda slovenske kinematografije, a domaća kino-publika upoznala ju je ove godine u filmu Rajka Grlića „Neka ostane među nama“. U Motovunu ćemo je, osim na ulicama, vidjeti u glavnoj ulozi filma „Slovenka“ te u festivalskom spotu „Motovun pleše“.

Iz glavnog programa pak stiže redateljski par Tizza Covi i Rainer Frimmel, koji u svojem prvom igranom filmu, „La Pivellina“, kombiniraju fikciju i dokumentarizam,  a prate svijet prognanika u današnjoj Italiji, život onih koji žive na marginama društva. Mira Fornayova, slovačka je redateljica, autorica filma „Male lisice“ koji progovara o problemima imigranata u suvremenom europskom gradu. Kultni redatelj filmova “Grlom u jagode” i “Virdžina” Srđan Karanović, u svom novom filmu „Besa“ prezentira priču o zabranjenoj ljubavi na Kosovu u vrijeme Prvog svjetskog rata.  U Motovun stiže i nekoliko autora koji na festivalu predstavljaju svoje prvijence:  Saša Hajduković predstavlja prvi banjalučki film, svoj diplomski rad „32. decembar“, a Aleksandar Janković film „Flešbek“. Danilo Šerbedžija, koji je MFF upoznao prije deset godina, radeći kao festivalski volonter, stiže s prvim cjelovečernjim filmom „Sedamdeset i dva dana“. Srđan Spasojević predstavlja pak jedan od najiščekivanijih naslova sezone, kontroverzni i zastrašujući „Srpski film“. Nenad Dukić, filmski kritičar i producent iz Beograda osmislio je i producirao omnibus „Neke druge priče“, film koje potpisuju redateljice iz BiH, Hrvatske, Makedonije, Slovenije  i Srbije s lajtmotivom materinstva i trudnoće.
 
Pored svih navedenih, festival će posjetiti i članovi žirija nagrade Bauer: bosanskohercegovački scenarist i redatelj Namik Kabil, makedonski redatelj Darko Mitrevski i kultni srpski redatelj Srđan Dragojević. Motovun će pohoditi i dobitnik ovogodišnje nagrade 50 godina, pripadnik zlatne kaskaderske generacije, čuveni kaskader Ivo Štritof, slovački redatelj Dušan Trančik, zagrebačka glumica Nataša Dorčić, finalisti nagrade Bauer Antonio Nuić, Zvonimir Jurić i Aleksa Gajić, Krešimir Mikić i Mile Kekin, protagonisti već spomenutog spota Motovun pleše, Dean Aćimović i mnogi drugi.
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble