Urban Cult
Kazalište
marketing

Bitka na Neretvi ponovno u Zagrebu

Politička katastrofa, neofašizacija društva i terminalne bolesti političkog sistema u RH i u EU učinile su Bitku na Neretvi nezaobilaznom predstavom regularne međunarodne festivalske, ali i kazališne ponude grada Zagreba. Stoga će  Bacači Sjenki 3. rujna, u prostorima Pučkog otvorenog učilišta u Vukovarskoj ulici  68. (nekadašnjem slavnom RANS-u Moša Pijade) u sklopu Međunarodne radionice “Dijaloške prakse zaštite antifašističke baštine” ponovno izvesti Bitku na Neretvi.
„Bitka na Neretvi“ metadramski je i nadpovijesni pokušaj promišljanja pojmova i ponuda sreće, emancipacije, slobode, sigurnosti, odgovornosti i budućnosti u doba permanentnog dokidanja i pretpostavljanja dijaloga i smisla.   

Ovaj antispektakl je razgovor dvoje umjetnika koji nastoje pomiriti svoje ukrštene, ali i često suprotstavljene sudbine, ona je presjek povijesnih i osobnih realiteta i fikcija koje nadilaze općeprihvaćene okvire sadašnjosti. Što je moglo biti da je bilo drugačije? - pitanje je koje Boris Bakal i ovoga puta nameće svojoj publici, znajući da ispravnog/točnog odgovora nema.   

Ili, na primjer, kada je jadni, nespretni i simpatični Pajo Patak postao Paško? Ili je Paško neki drugi lik koji je u dijaspori čekao da pobijedi demokracija i da uzurpator Pajo skupa s neretvanskim pelikanima pobjegne pred blagodatima ujudbene melioracije? Hoće li Pelikan(i) čekati još jedno stoljeće prije nego se vrate u plodnu dolinu Neretve? Razara li nas ono što nas spaja? - pitanja su na koja Vam nećemo dati odgovor, ali ćemo Vas prisiliti da osjetite gorčinu slatke neretvanske mandarine – dospjele tamo poklonom japanskog cara davne 1933. godine.   

Jedna od temeljnih misli vodilja Bacača Sjenki jest kontinuirano propitkivanje identiteta pojedinca, ali i uklapanja pojedinaca u kolektivnu svijest. Boris Bakal i Leo Vukelić još će jednom razotkriti javne, ali i privatne dileme koje ne muče samo njih, nego i svakog pojedinca koji živi u suvremenom društvu.   

Nakon dosadašnjih izvedbi u zagrebačkoj Laubi te gostovanjima na 5. FEN festivalu u Opatiji, na 8. festivalu Perforacije te na 10. AKTO festivalu u Bitoli, „Bitka na Neretvi“ kreće na svoju prvu južnu turneju u sljedećim gradovima:   
 9. rujna 2016 - Podgorica, Festival FIAT 2016 
10. rujna 2016 - Kotor, Program Urban Hum 
12. rujna 2016 - Dubrovnik, Art Radionica Lazareti 
13. rujna 2016. - Split, Multimedijalni kulturni centar

(Ivan Pavlić)
29. 8. 2016. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble