Urban Cult
Film
marketing

Crnci, Kenjac i Technotise – Edit i ja u finalnoj utrci za nagradu Bauer

Motovun Film Festival ove je godine pokrenuo novu, nagradu Bauer, koja se dodjeljuje najboljem filmu u regiji. Cilj iste je da filmski profesionalci iz sedam kinematografija - Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Slovenije i Srbije – zajednički i ravnopravno zastupljeni odaberu najbolji film sezone iz spomenutih zemalja.
U konkurenciji nisu isključivo filmovi prikazani u programu Motovun Film Festivala, već svi dugometražni filmovi snimljeni od 1. lipnja prethodne do 1. lipnja tekuće godine. Proces selekcije sastoji se od nekoliko faza: sedam selektora iz sedam kinematografija prvo su nominirali deset filmova, a od toga zatim četrnaesteročlano biračko tijelo (koje osim selektora uključuje i sedmeročlani žiri) bira tri finalista. Posljednji korak je da žiri nakon projekcija u Motovunu među njima bira laureata, a redatelj odabranog filma prima nagradu Bauer za najbolji film godine i novčani iznos od 5000 eura.
 
A ovogodišnji finalisti za nagradu Bauer su: „Crnci“ Gorana Devića i Zvonimira Jurića, „Kenjac“ Antonia Nuića i „Technotise – Edit i ja“ Alekse Gajića!
 
CRNCI

Goran Dević i Zvonimir Jurić, Hrvatska
Višestruko nagrađivana ratna drama: vod za prljave poslove imena Crnci broji zadnje dane. Uskoro će biti rasformirani, spremaju se u akciju izvlačenja tijela poginulih suboraca. Mučeni vlastitim noćnim morama, neprijatelja nalaze tamo gdje ga nisu očekivali – u sebi samima.

Uz dojmljivu fotografiju Branka Linte, važan doprinos uspjehu ovog filma su glumci: Nikša Butijer, Franjo Dijak, Krešo Mikić, Rakan Rushaidat, Ivo Gregurević…
KENJAC
Antonio Nuić, Hrvatska
Drama o ugroženim obiteljskim odnosima koji se raspliću za jednog godišnjeg odmora u rodnom selu glavnog junaka, hercegovačkim Drinovcima. Zaplet oko prodaje magarca pomoći će da ljudi pokažu svoje ljudskije lice. Film je bio hrvatski kandidat za Oscara, fotografija Mirka Pivčevića višestruko je nagrađivana, a u glavnim ulogama nastupaju Nataša Janjić, Nebojša Glogovac, Tonko Lonza i Emir Hadžihafizbegović.
 TECHNOTISE – EDIT I JA
Aleksa Gajić, Srbija
Dugometražni animirani film beogradskog animatora s dugododišnjim angažmanom u Francuskoj. Ovaj film ekranizacija je njegovog uspješnog futurističkog strip-serijala. Edit je studentica koja živi u Beogradu 2074. godine… Kako bi povećala svoje intelektualne sposobnosti, ugrađuje čip sumnjivog porijekla, što ima posljedice drukčije od očekivanih… Film je dobio nagradu publike na srpskom nacionalnom festivalu Cinema City u Novom Sadu i sprema mu se američki remake.
 
Podsjećamo, selektori ovogodišnje nagrade su Ahmed Burić (Bosna i Hercegovina), Andrej Nikolaidis (Crna Gora), Nenad Polimac (Hrvatska), Agim Sopi (Kosovo),  Sunčica Unevska (Makedonija), Simon Popek (Slovenija) i Vladan Petković (Srbija).  Članovi žirija su: Namik Kabil (BiH), Brako Baletić (Crna Gora), Rajko Grlić (Hrvatska) Isa Qosja (Kosovo), Darko Mitrevski (Makedonija), Radko Polič (Slovenija) i Srđan Dragojević (Srbija)
 
 
ZAŠTO – BAUER?
 
Novu smo nagradu pokrenuli zato što vjerujemo da je potrebna. Gradnja mostova među kinematografima regije pitanje je opstanka: mala tržišta postaju preslaba da bi se na njima razvijale ozbiljne kinematografije. Gradnja mostova, putovanje filmova, koprodukcije… to je jedina slamka spasa. Nagrada Bauer jedan je mali korak u tom smjeru. Želimo uspostaviti nagradu koja će biti jednako važna i znana u svim kinematografijama koje pokriva. Želimo da to bude zajednička nagrada, kolektivni čin u kojem ravnopravno zastupljeni filmski profesionalci biraju najbolji film godine.
 
ZAŠTO IME – BAUER?
 
Jedan od najvažnijih jugoslavenskih redatelja Branko Bauer, po mnogome izniman i jedinstven, poseban je i po tome što je filmove snimao na čak četiri teritorija koje pokriva naša nagrada. Prijatelj i dobri duh Motovun Film Festivala, Bauer je bio prvi dobitnik našeg priznanja 50 godina (1999. godine).  U njegovu čast jedna festivalska dvorana nosi ime kino Bauer. Nagradu će dodijeliti Brankova supruga, Snježana Bauer, u sklopu programa Motovun Film Festivala, u četvrtak, 29. srpnja.
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble