Urban Cult
Izložbe
marketing

Otvorenje izložbe "Baština Baranje"

3. kolovoza u 12 sati u Arheološkom muzeju u Zagrebu otvara se izložba Baština Baranje - kroz Baranju okom, dušom, lopatom i špahtlom.
Kroz četiri manje izložbe autori su obuhvatili sve čari ovog prekrasnog prostora te predstavili različite vrste baštine kao i sve ono što su imali prilike doživjeti i ostvariti prilikom iskopavanja na trasi buduće autoceste. Baština različitih regija Republike Hrvatske u Arheološkom muzeju u Zagrebu dugo je planirani projekt, a njegov prvi dio posvećen je Baranji, regiji na istoku zemlje koji je često zanemaren, a vrvi ljepotom i zanimljivostima.

BAŠTINA BARANJE
Izložbom plakata o baštini Baranje obuhvaćene su sve zanimljivosti i ljepote te regije te prikazana njezina bogata prošlost, ali i postojeća ponuda i potencijal za razvoj različitih vrsta turizma. Kroz dvadesetak plakata posjetitelji upoznaju povijesnu, arheološku, etnološku, industrijsku, sportsku, sakralnu i prirodnu baštinu te bogatu gastronomsku ponudu.
  
IZLOŽBA DJEČJIH RADOVA U SKLOPU PROJEKTA ARHEOLOŠKI SUSRETI

Arheološki susreti višegodišnji su projekt Arheološkog muzeja u Zagrebu koji uključuje suradnju s osnovnim i srednjim školama kamo djelatnici muzeja odlaze držati tematska predavanja o arheologiji, metodologiji iskopavanja, obradi nalaza te arheološkoj baštini kraja u kojem se Susreti održavaju. Ovi plakati produkt su višemjesečnog rada u baranjskim školama, a njihovi su autori isključivo učenici koji su pokazali izuzetan interes za baštinu koja ih okružuje i s kojom svakodnevno žive.

TEKUĆA ARHEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA – BARANJA 
Tekuća arheološka istraživanja dugogodišnji su projekt Arheološkom muzeja u Zagrebu, a radi se o putujućoj izložbi plakata koji prikazuju najnovija istraživanja diljem Republike Hrvatske. Izložba se stalno mijenja i nadopunjava novim saznanjima i istraživanjima, a ovom prigodom obuhvatit će lokalitete istraživane na trasi buduće autoceste Osijek-Beli Manastir i značajnije istraživane lokalitete u ostatku Baranje. Ovom izložbom želi se dodatno naglasiti važnost i potencijal Baranje kao izuzetno zanimljive i bogate arheološke regije.

JASA- REZULTATI ZAŠTITNIH ISTRAŽIVANJA LOKALITETA NOVI ČEMINAC-JAUHOV SALAŠ
Premijerno postavljena u Belom Manastiru u veljači ove godine, izložba donosi preliminarne rezultate arheoloških istraživanja na lokalitetu Novi Čeminac-Jauhov salaš provedenih 2014. i 2015. godine na trasi buduće autoceste A5. U njima je otkriven i definiran velik broj arheoloških struktura koje pripadaju različitim razdobljima i kuturama, od pretpovijesti do kasnog srednjeg vijeka. Posebno valja istaknuti grobove i naselje iz vremena seobe naroda, jer su to prvi takvi nalazi pronađeni in situ na prostoru Republike Hrvatske, a upravo su oni ponukali istraživače na proširenje istraživanog područja kako bi se dobio što bolji uvid u život populacije istočnih Germana koja je nastanjivala položaj Jauhov salaš u 5. stoljeću.

Osim arheološkog materijala izloženog u četiri cjeline, izložba uključuje i 3D rekonstrukcije dvaju kuća koje pripadaju razdoblju seobe naroda, a koje je na ovom lokalitetu zastupljeno u najvećoj mjeri. Istom razdoblju pripada i likovni prikaz istočnogermanske žene - rekonstrukcija njezine odjeće i nakita s kojim je pokopana u jednom od grobova na lokalitetu.

(dr.sc. Jacqueline Balen)
1. 8. 2016. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble