Urban Cult
Izložbe
marketing

Izložba: Julião Sarmento „Bolje ne može“

Julião Sarmento, jedan od međunarodno najeksponiranijih suvremenih portugalskih umjetnika, nakon Splita i izložbe postavljene u tri gradska izložbena prostora: Galeriji Kula, palači Milesi i Galeriji umjetnina, izložbom „Bolje ne može“ predstavit će se zagrebačkoj publici u MSU Galeriji od 15.7. do 20.8.2016. 
U posljednje vrijeme, rad Juliãoa Sarmenta postao je izuzetno relevantan zahvaljujući načinu na koji se njegove predodžbe sučeljavaju s publikom. Iz ovog naizgled formalnog pitanja, moguće je izdvojiti više razina značenja zahvaljujući raznim metodologijama koje Sarmento istražuje u različitim medijima. 

Slikarstvo, kiparstvo, video ili fotografija, u povijest umjetnosti su fragmentarno isprepleteni postupci kojima Sarmento u gotovo transgresivnom smislu koristi izazovne predodžbe proizvedene u književnosti i kinematografiji, ne bi li sagledao našu intimu i njene poveznice s kolektivnom imaginacijom Naslov izložbe, Bolje ne može, ujedno je i naslov djela iz skupine radova koji će biti izloženi u MSU. Ovaj učestali, klišeizirani izraz u izravnom je kontrastu s elementima slike. 

Položaji i kretnje triju ruku pod crtežom neprepoznatljive i djelomično difuzne arhitektonske strukture, stvaraju čudnu i uznemirujuće nejasnu kompoziciju nalik postupnom blijeđenju sjećanja na prethodnu egzistenciju. Jedna ruka grabi mišicu ruke čiji dlan palcem prodire u drugu ruku, ostavljajući treću ruku rastvorenom i gotovo nepokretnom. 

Ne uspijevamo odmah pobrojati ove nesparene dijelove tijela, kao ni shvatiti koliko tijela izvorno postoji. Dijelovi tijela na slici upućuju nas na trajnu kontradikciju koju Sarmentova djela prenose na nas, a koju izložba prikazuje kao itinerarij stalno otvorenih narativa koje nikada ne slijede nužnost ili zaključak. 

Ovaj događaj može se promatrati kao uvod u opus kontinuirano otvorenog karaktera, nešto što se u umjetničkoj i misaonoj praksi Juliãoa Sarmenta doživljava kao čin otpora kojim se razbijaju sve interpretativne mogućnosti ponuđene i dekonstruirane pojedinačnim umjetničkim radom.

(K.D.)
13. 7. 2016. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble