Urban Cult
Književnost
marketing

Islandska književna zvijezda Sjón gostuje u Hrvatskoj

Izdavačka kuća V.B.Z. ovih je dana objavila roman Plava lisica istaknutog islandskog pisca, tekstopisca i libretista Sjóna te ga tim povodom dovodi u Hrvatsku gdje će se ovaj osebujni umjetnik predstaviti riječkoj i zagrebačkoj publici. 
Punim imenom Sigurjón Birgir Sigurðsson jedan je od najcjenjenijih i najprevođenijih islandskih književnika čije su knjige prevedene na 35 jezika. Široj je publici najpoznatiji po dugogodišnjoj suradnji s islandskom pjevačicom Björk i autor  je teksta mnogih njezinih pjesama. 

Zajedno s Björk potpisuje i tekst pjesme Oceania koju je ona pjevala na svečanom otvorenju Olimpijskih igara u Ateni 2004. godine. Njegovo ime često se veže i uz enfant terriblea europske kinematografije Larsa von Triera, za čiji je Ples u tami napisao stihove pjesme nominirane za nagradu Oscar. 

 U svijet književnosti ulazi kao mlad pjesnik (sa šesnaest godina) 1978. godine, s knjigom poezije Vizije. Objavio je sedam romana i devet knjiga poezije. Za svoj peti roman Plava lisica, objavljen u 33 zemlje, 2005. godine osvojio je Književnu nagradu Nordijskog vijeća, najviše priznanje koje se dodjeljuje piscima nordijskih zemalja. Roman na hrvatskom izlazi u sklopu V.B.Z.-ove biblioteke „Europom u 30 knjiga“. 

Englesko izdanje Plave lisice nominirano je za nagradu Independenta za najbolju stranu beletrističku knjigu. Velik međunarodni uspjeh i pohvale kritike doživjeli su i njegovi romani Argóarflísin (Muza koja šapće, 2005.) i Rökkurbysnir (Iz usta kita, 2008.) i Mánasteinn (Mjesečev kamen – dječak koji nikad nije bio, 2013.), koji se redom osvajali sve najvažnije književne nagrade na Islandu. 

Sjón je aktivan sudionik islandske likovne i glazbene scene, još od mladosti kada je osnovao grupu neonadrealista Meduza, koja je spajala postulate francuskog nadrealizma 20-ih godina i islandski punk 80-ih. Članovi grupe pisali su pjesme, izvodili performance u gradu, koji su tada smatrani skandaloznima, vodili galeriju, postavljali izložbe i svirali.. Živi u Reykjaviku sa suprugom i dvoje djece. 

Sjón će u četvrtak 9. lipnja u 20 sati održati promociju Plave lisice na 9. riječkom sajmu knjiga i festivalu autora Vrisak (klub Bačva, Dolac 8), a u petak 10. lipnja gostovat će u zagrebačkom književnom klubu Booksa (Martićeva 14 d). 

(I.Š.)
8. 6. 2016. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble