Urban Cult
Kazalište
marketing

Predstava ''Nad grobom glupe Europe'' riječkog HNK gostuje u Zagrebu

Svoje sljedeće izvedbe predstava „Nad grobom mrtve Europe“ (predstava koja se nekada zvala Hrvatska rapsodija) Sebastijana Horvata i Milana Markovića Mattisa zabilježit će na dvama gostovanjima, prvo u Ljubljani, a potom i u Zagrebu.
Predstava inspirirana Krležinom „Hrvatskom rapsodijom“ gostovat će na Danima satire Fadila Hadžića i bit izvedena u zagrebačkom Satiričkom kazalištu Kerempuh u četvrtak, 9. lipnja. 

U predstavi glume Dražen Mikulić, Tanja Smoje, Jelena Lopatić, Dean Krivačić, Sabina Salamon, Biljana Torić, Davor Jureško, Marija Tadić, Leon Lučev i Jasmin Mekić. Scenografiju predstave potpisuje Jürgen Kirner, kostimografiju Belinda Radulović, a oblikovanje svjetla Boris Blidar. „Hrvatska rapsodija“ Miroslava Krleže smještena je u pretrpani vagon "trećeg razreda Madžarske državne željeznice“ za vrijeme Prvog svjetskog rata. 

Predstava „Nad grobom mrtve Europe“  govori o drugom trenutku, o drugoj vrsti putovanja. Dok su “putnici trećeg razreda” danas zaustavljeni bodljikavom žicom negdje na granicama Europske unije, predstava koju Horvatsu potpisuje u suradnji s dramaturgom Milanom Markovićem Matthisom govori o nama: hrvatskom (europskom) društvu koje te putnike ne želi vidjeti. 

Poslije stoljetnog sna, glembajevska Evropa se budi u trenutku kada brodovi davljenika isplivavaju na njenim obalama, kamioni mrtvih ljudi bivaju ostavljeni na njenim putovima i milijuni očajnika lutaju njenim gradovima; trenutak koji nije moguće percipirati ni na jedan drugi način nego kao noćnu moru. Riječka predstava koja otvara brojna pitanja hrvatske i europske današnjice uvrštena je i u program ovogodišnjeg, jubilarnog 50. BITEF-a.  

(M.J.)
6. 6. 2016. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble