Urban Cult
Izložbe
marketing

Izložba fotografija Žarka Vijatovića „Na rubu“

Otvorenje izložbe fotografija Žarka Vijatovića „Na rubu“ održati će se u utorak, 17. svibnja 2016. u 19 sati u MSU Galerija.
Fotografiranje krajobraza na rubovima urbanih sredina svojevrsna je opsesija Žarka Vijatovića, francuskog umjetnika s pariškom adresom. Gotovo poput svakodnevnog obreda, on šeće predgrađima te je nakon više od dvadeset godina promatranja i bilježenja zasebnih prigradskih svjetova, stvorio cikluse s više od tisuću fotografija dijelova Pariza, Zagreba ili Londona. Posrijedi, dakle, nisu poznati turistički ili urbanistički toponimi nego je riječ o specifičnim pejzažima poput savskog nasipa, pariškog kanala l’Ourcq, parka la Villette ili londonskih industrijskih postrojenja. 

Prizori uronjeni u maglu, tematska okosnica svih fotografija, ne zanimaju Vijatovića samo zbog iščašene ljepote prizora ili kompozicijskih potencijala fotografiranog nego i zbog toga jer se oni, posredstvom Vijatovićevog objektiva, na izvjestan način opiru prepoznavanju. Ostajući anonimni, fotografirani prizori nesvodivi su pod zajednički socio-urbani nazivnik a što promatraču ostavlja stanovitu interpretativnu nesputanost. Osim toga, Vijatović grupira fotografije i indeksira ih vlastitim sustavom arhiviranja koji je uvijek posve osoban i evokativan, propitujući tako koncept konačne neuhvatljivosti prizora. Vijatovićev fotografski izbor iz nekoliko ciklusa objedinjen naslovom „Na rubu“ otvara se u utorak, 17. svibnja, u 19 sati, u MSU Galeriji. 

Žarko Vijatović rođen je 1952. u Washingtonu DC, u SAD-u. Završio je zagrebačku ALU, slikarski smjer no od 1987. godine se intenzivno bavi fotografijom. Član je francuskog Maison des Artistes (umjetničke udruge) od 1994. godine. Priredio je desetak samostalnih izložbi u Hrvatskoj i Francuskoj te sudjelovao u nizu skupnih izložbi. Dobitnik je Nagrade „Ilford“ za crno-bijelu fotografiju 1992. godine. Vijatović je često fotografski portretirao Tomislava Gotovca te surađivao, pratio i fotografirao umjetnike „gorgonskog kruga“, između ostalih i Josipa Vaništu, čija izložba „Ukidanje retrospektive“, predstavljena 2012, u MSU, je predstavila rad „Listanje časopisa Gorgona“ koji Vaništa i Vijatović zajedno potpisuju. 

Posljednjih nekoliko godina samostalno je izlagao u riječkoj galeriji Palach izložbom „Julije Knifer u Francuskoj“, samoborskoj foto galeriji Lang s ciklusom fotografija „Pariz“ i zagrebačkoj galeriji Ured za fotografiju izložbom „Mamin fotoaparat 1990. – 1992.“ Vijatović se bavi i kustoskim projektima te je postavio izložbu Julija Knifera „Le méandre est une forme de ma liberté“ ili izložbu Toma Gotovca „Zagreb, I Love You“ u pariškoj galeriji Galerie Frank Elbaz dok je u njujorškoj galeriji Alexander Gray Associates predstavio Gotovčevu izložbu „Public and Intimate. 

 Kustosica izložbe: Leila Topić

16. 5. 2016. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble