Urban Cult
Glazba
marketing

17. rođendan Močvare

17. rođendan kluba Močvara održavati će se kroz cijeli niz raznovrsnih programa od 29. 4. do 8. 5. 
1999. je bila po mnogo čemu bitna godina za svijet. Svjetlo dana ugledala je nova valuta Euro, na malim ekranima su se pojavili "The Sopranos", Napster je započeo misiju urušavanja glazbene industrije, a Bill Clinton je uvjerio Senat da ga tople usne Monice Lewinsky nisu ometale pri donošenju važnih strateških odluka. Iste godine u Zagrebu, u možda malom koraku za čovječanstvo, ali ogromnom za alternativnu kulturnu scenu u Hrvatskoj, sa radom je započeo klub Močvara. 

Grupica idealistički nastrojenih entuzijasta odlučila je bar pokušati razviti klicu kulture u još uvijek postratnoj nekulturnoj svakodnevici. I usprkos mnogobrojnim problemima, čestom pomanjkanju svega (osim dobre volje) pa čak i kraćoj prisilnoj pauzi, 17. godina je dovoljan period vremena da se zaključi da se u prvobitnoj nakani itekako uspjelo. Najvažnija imena inozemne i domaće glazbene alternativne scene postala su normalna pojava na Močvarinoj pozornici. Talentirani književnici, kazalištarci, likovni i drugi umjetnici pronašli su u Močvari utočište i prostor za izražavanje svojih ideja. 

A neka od događanja ostat će zauvijek zabilježena u domaćoj kulturnoj povijesti. Prisjetimo se samo kad su U2 odradili akustični set ili kad su Peppersi fino razvalili gig u dvorištu kluba (ok ok, znamo da nisu, ali što je malo revizije povijesti u Hrvata)! Hladna i neumoljiva statistika ispričat će priču punu brojki. Onu o stotinama kulturnih događanja i desetcima tisuća posjetitelja. No, onu najvažniju ispričat će svi oni koji su tijekom godina ovdje otkrili svoj novi omiljeni bend, pogledali davno zaboravljeni film ili možda upoznali svoju novu najdražu osobu. Te priče su osobne i jedinstvene. 

Uvjereni smo, da je 17. godina kasnije, Zagreb drugačiji grad, a kulturna scena drugačija scena. Kvalitetnija, raznovrsnija i otvorenija. I slobodno se dio "krivnje"  za to može pripisati i klubu Močvara. Svi vjerni posjetitelji, konstantno ste utjecali da program bude bolji, da klub bude ugodniji, da program bude kvalitetniji. Iako je 17 godina puno, još uvijek se ne razmišlja o penziji. Sjajan novi bend je sad negdje u garaži, a briljantna nova knjiga se upravo negdje piše.

(Z.D.)
19. 4. 2016. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble