Urban Cult
Kazalište
marketing

Premijera predstave ˝GDJE SAM STALA˝ u kazalištu KNAP

Predstava ˝GDJE SAM STALA˝ rezultat je suradnje između redateljice Nine Šorak i dramaturginje Urše Adamič iz Slovenije. Svoju premijeru na kazališnim daskama imala je 4. 12. 2015. u Plesnom centru Ljubljana, a u Hrvatskoj će po prvi put biti prikazana 13.04. 2016. godine u kazalištu KNAP u Zagrebu. 
˝Gdje sam stala˝ obrađuje pomalo neuobičajenu temu u kazališnom svijetu – demenciju, a njen su primarni cilj destigmatizacija i detabuizacija te česte bolesti. Predstavom se također nastoji demenciju i njen razvoj približiti kako oboljelim osobama tako i njihovim bližnjima, radi čega je ostvarena suradnja i sa slovenskom udrugom za pomoć kod demencije Spominčica.   

Nina Šorak i Urša Adamič inspiraciju za predstavu pronašle su u vlastitim životima,  odnosno u svojim bakama, na način na koji su se one po prvi puta susrele s demencijom, kako im je bolest dijagnosticirana te njihovim zgodama i trudu da se nauče živjeti s bolesti.   

U svijet bolesne osobe nas uvode Petar i njegova majka Jula, kojoj je dijagnosticirana  Alzheimerova bolest. Glavnu protagonisticu Julu, koju igra Marinka Štern, promatramo u njezinoj borbi s brzo napredujućom bolesti, svjedoci smo njene zarobljenosti u vlastitom umu i mislima te pokušajima da unatoč tome normalno funkcionira u društvu. S druge se strane nalazi njen sin Petar, kojeg je na sceni uprizorio Iztok Jug Drabik. 

Petar se suočava s činjenicom da čvrsta osoba na koju se mogao osloniti više nikad neće biti ista i da ga ponekad čak neće ni prepoznati. Jula i Petar se zajedno pokušavaju prilagoditi novonastaloj situaciji i utjecaju koji Alzheimer  ima na njihov život, pokušavajući pritom ne izgubiti prisnost i blizak odnos između majke i sina.

(M.U.)
9.4. 2016. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble