Urban Cult
Kazalište
marketing

Kazališna premijera Bajsićeve radio drame "Gle, kako dan lijepo počinje"

Na kazališne daske ponovno se vraća ljubavna komedija Zvonimira Bajsića »Gle, kako dan lijepo počinje« s premijernom zagrebačkom izvedbom u ponedjeljak, 11. travnja u 19.30 sati u nekadašnjoj dvorani Kinoteke, danas dvorani župe sv. Blaža, u Primorskoj ulici. Glavne uloge igraju Velimir i Ljiljana Čokljat, a režiju potpisuje Zdravko Odorčić u organizaciji »Kazališta na dlanu«.
U godini 90. obljetnice pokretanja Hrvatskog radija i 60. Hrvatske televizije, kći najnagrađivanijeg radijskog autora u zemlji i inozemstvu Pavlica Bajsić Brazzoduro dala je kao jedina nositeljica autorskih prava dozvolu glumcima Čokljat da ponovno ožive dramski tekst »Gle, kako dan lijepo počinje« iz 1974. godine, izvorno napisan za radijsku izvedbu. 

Već se ranije ta ljubavna drama igrala u zagrebačkoj Gavelli osamdesetih godina (Fabijan Šovagović i Zdenka Heršak) te u šibenskom kazalištu (Špiro Guberina i Jasminka Antić).   Komorna drama govori o umirovljenom profesoru Miroslavu (Velimir Čokljat) i udovici kućanici Marioli (Ljiljana Čokljat), dvoje osamljenika s gradske periferije koji se kroz komunikaciju na balkonu mijenjaju i bolje upoznaju.   

»Riječ je o ljubavnoj komediji koja tematizira osamljenost čovjeka, potrebu za ljubavlju, prijateljstvom i pripadanjem, ljudskom dušom. To je vječna tema, jer uvijek ostaje čežnja, praznina, vapaj i krik za čovjekom, za ljudskom dušom i bićem koje će te razumjeti«, kaže glumac Velimir Čokljat koji je imao priliku krajem sedamdesetih gledati izvedbu u Gavelli.   

»Kada sam vidjela tekst, oduševio me. Liričan je i poetičan, a s druge strane i jako duhovit«, pojašnjava Ljiljana Čokljat u ulozi Mariole.   Ulaz na zagrebačku premijeru je slobodan, a dobrovoljni prilog namijenjen je nastavku obnove interijera župne crkve sv. Blaža, izgrađene prije stotinu godina, koja ima arhitektonsku vrijednost i međunarodni značaj zbog izvedbe prve armiranobetonske kupole i njezinog graditelja Viktora Kovačića.   

(Ivan Tašev)
8. 4. 2016. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble