Urban Cult
Kazalište
marketing

U kazalištu Gavella počeli su Dani mladih kazalištaraca

U Gradskom dramskom kazalištu "Gavella" profesor Boris Svrtan otvorio je Druge dane Ogranka mladih Hrvatskoga društva dramskih umjetnika. Dani se odražavaju do subote 2. travnja te završavaju koncertom Filipa Šovagovića, koji će početi u subotu u 21.30 sati. Centralno događanje je Tespijada (pet desetominutnih predstava) koje se održava u petak 1. travnja s početkom u 17 sati.
Gradsko dramsko kazalište Gavella ponovno je ugostilo mlade dramske umjetnike. Profesor i ravnatelj „Gavelle“, Boris Svrtan otvorio je Druge dane Ogranka mladih te izložbu „Od skice do kostima“, koja posjetiteljima nudi pogled u nastanak kostima Tee Bašić za predstavu „Umišljeni bolesnik“ te kostima iz opere „Amelija ide na ples“ kostimografkinje Anamarije Filipović-Srhoj. 

Gledajući izloške može se vidjeti u kolikoj mjeri idejne skice korespondiraju s kostimima iz predstava. Po otvaranju izložbe profesor Ivica Kunčević održao je iscrpno predavanje o razvoju ambijentalnoga kazališta u Dubrovniku te njegovim specifičnostima. Posebno je istaknuo da je riječ o specifičnom kazalištu kakvoga nema nigdje u svijetu te kako bismo trebali nastaviti njegovati ambijentalno kazalište Dubrovnika te pronaći nove mogućnosti koje ono nudi. Tim je predavanjem mladim kolegama, a i okupljenoj publici predočio važnost Dubrovnika kao kazališnoga grada te grada iz kojeg, kako je rekao potječu dva od tri najznačajnija domaća dramska pisca, Marin Držić i Ivo Vojnović. 

Večeri poezije posvećena 400. godišnjici smrti Williama Shakespearea zaokružila je događanja. Deset mladih glumaca govorilo je Shakespeareove sonete, a potom su zajedno sa starijim kolegama nastavili kazivati poeziju po vlastitom izboru. Stvorila se tom prigodom sinergija koja je dovela do cjelovitoga kazališnoga doživljaja. Na rasporedu Dana u petak u 17 sati je Tespijada - pet desetominutnih predstava. Burza mladih i okrugli stol „Audicije i kastinzi“ te  Kazališni kviz u 5 na rasporedu su u subotu, kad će  se održati i završni koncert Filipa Šovagovića i gostiju. 

Ogranak mladih HDDU-a jedan je od najmlađih ogranaka Hrvatskog društva dramskih umjetnika. Trenutno okuplja 65 članova i to glumaca, kazališnih redatelja, dramskih pisaca, producenata i oblikovatelja svjetla do 35 godina starosti. Od osnutka u prosincu 2011. godine okuplja mlade dramske umjetnike s ciljem poticanja suradnje i zajedničkog djelovanja na hrvatskoj kulturnoj sceni i šire. Prošle su se godine Frana Marija Vranković, Lovro Krsnik, Damjan Simić i Elena Orlić upustili u organiziranje Dana Ogranka mladih, kako bi predstavili članove Ogranka široj javnosti. Uz Druge dane Ogranka mladih ove godine, od 29. travnja do 1. svibnja organiziramo radionicu Labane pod vodstvom prof. dr.sc. Marth Munro iz Južnoafričke Republike te  od 4. do 6. lipnja radionicu Lessacove tehnike pod vodstvom prof. Deborah A. Kinghorn iz SAD-a. (www.hddu.hr / www.facebook.com/omhddu)

(Frana Marija Vranković)
1. 4. 2016. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble