Urban Cult
Kazalište
marketing

''Filumena Marturano'' gostuje u Rijeci!

Melodrama „Filumena Marturano“, koprodukcijska predstava slovenskih kazališnih kuća Gledališča Koper i SNG Nova Gorica u režiji Katje Pegan gostuje u Rijeci, u HKD-u na Sušaku, u petak, 1. travnja 2016. u 19.30 sati.
U njoj autor, poznati talijanski dramski pisac, scenarist i pjesnik Eduardo de Filippo, kroz komične situacije prikazuje obiteljske stereotipe i hipokriziju te problematizira položaj žene i izvabračne djece u katoličkoj, patrijarhalnoj Italiji.

Naime, naslovna junakinja, Filumena, bivša prostitutka, nakon dvadeset i šest godina izvanbračnog života s bogatim Domenicom, shvati da on kani oženiti mladu Dianu koja živi s njima. Filumena se odlučuje na prijevaru: hineći da umire uspijeva privoliti Domenica da ju oženi. Kasnije otkriva i pravi razlog braka – siguran dom za svoju trojicu sinova, koji ne znaju čime se majka bavila, a želi spriječiti da ikada i saznaju. Domenico, bijesan jer je nasamaren, angažira odvjetnika kako bi poništio brak. Filumena se miri s tim, ali mu i otkriva kako je jedan od trojice sinova njegov... Jer, nije samo gospodin Domenico, preko odvjetnika, vlasnik Filumenine sudbine, nego je i ona, preko kreveta, vlasnica njegove. Zato ratove koji se ne mogu dobiti ne treba započinjati, da ne ispadnemo i smiješni i nasamareni.

U predstavi glume Saša Pavček, Bine Matoh, Ivo Barišič. Teja Glažar, Lara Jankovič, Tjaša Hrovat, Blaž Popovski, Igor Štambuk i Rok Matek.

Kako je u „Delu“ napisala Zala Dobovšek: „Pred nama je zagonetan profil naslovne uloge koja se s pozicije suosjećanja pretvara u ratnicu, s perspektive morala u prevaranticu, ona je prostitutka, a zatim svetica, ali uvijek oprezno proračunata i uvjerena u vlastita prava. Ta intrigantna zamršenost koju je dramatičar tako dobro osmislio, puteno, neodoljivo i uvjerljivo stopila se u Saši Pavček koja se vješto, senzibilno, uvijek s energijom čiste samorefleksije ambivalentno kreće između dostojanstva i poniženja.“ Predstava se izvodi uz titlove s hrvatskim i talijanskim prijevodom.

(M.J.)
30. 3. 2016. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble