Urban Cult
Cool tura
marketing

Predavanje Kazališne stropne slike braće Klimt

U petak, 18. ožujka 2016. u 12,30 Društvo povjesničara umjetnosti Rijeke, organizira predavanje Kazališne stropne slike braće Klimt. Predavanje će održati dr.sc. Irena Kraševac u foyeru kazališta, uz obilazk zgrade nakon predavanja. Riječ je o slikama na stropu u HNK "Ivana pl. Zajca", koje su krajem 19. stoljeća naručene i dopremljene iz Beča. Slike su djela tada mladih slikara Franza Matscha, te Ernsta i Gustava Klimta, koji su se afirmirali upravo kao dekorateri kazališta projektiranih u bečkom arhitektonskom atelijeru Fellner i Helmer. 
Krajem 19. stoljeća, 1884./1885., pri gradnji riječkog komunalnog, danas Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca, naručene su i dopremljene iz Beča slike tada mladih slikara Franza Matscha (22 godine), te braće Klimt: Gustava (21 godine) i Ernsta (17 godina). Bili su osnivači Umjetničkog društva (Künstler-Compagnie), a afirmirali su se upravo kao dekorateri kazališta projektiranih u bečkom arhitektonskom atelieru Fellner i Helmer čije je djelo i riječko kazalište. 

Alegorijske stropne slike u riječkom kazalištu: Ratna glazba, Koncertna glazba i Religiozna glazba mladog Gustava Klimta jedina su njegova djela u Hrvatskoj, a prethodila su znamenitom osliku Gustava Klimta u bečkom Burgtheateru. Središnja tema predavanja je posvećena djelu Gustava Klimta (1862-1918.), jednom od predvodnika Bečke secesije, čije je djelo danas čvrsto utkano u austrijski kulturni identitet. 

Predavačica dr.sc. Irena Kraševac je povjesničarka umjetnosti zaposlena na Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu i bavi se hrvatskom umjetnošću u razdoblju moderne. Članci posvećeni riječkim kazalištnim slikama Franza Matscha i Gustava Klimta objavljeni su u Radovima Instituta za povijest umjetnosti (2012. i 2013.) i u austrijskom stručno-znanstvenom časopisu Mitteilungen der Gesellschaft für vergleichende Kunstforschung (2015.)

(Daina Glavočić i Jolanda Todorović) 
16. 3. 2016. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble