Urban Cult
Književnost
marketing

O književnosti i društvenom sjećanju u Booksi

U utorak, 23.2. u 19 sati u klubu Booksa, na prvoj ovogodišnjoj tribini Krnja književnost u sklopu Booksinog Književnog budoara razgovarat će se o odnosu književnosti i društvenog sjećanja i ponudit će se odgovori na pitanja kao što su: kako se književnost koristi za društveno sjećanje, kako prenosi društveno sjećanje i kako društveno sjećanje ulazi u književnost?
Što uopće jest društveno sjećanje i kako kroz ovu prizmu pristupiti književnosti? Razgovor će voditi Tomislav Augustinčić a sugovornica će mu biti dr.sc. Nevena Škrbić Alempijević, etnologinja i kulturna antropologinja s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. 

Paul Connerton, teoretičar društvenog sjećanja, u knjizi Kako se društva sjećaju često se poziva na Prousta U potrazi za izgubljenim vremenom. U socijalističkoj Jugoslaviji čitala se i pisala partizanska poezija i proza, pioniri i omladinci su recitirali pjesme posvećene narodnim herojima i NOB-i – a neki ih se i danas sjećaju. 

A što se događa nakon devedesetih? U Engleskoj je razvijen književni turizam, u Ogulinu se sjećanjem na Ivanu Brlić Mažuranić i njezina djela stvara krajolik bajki. Sve zainteresirane iz Bookse pozivaju da im pošalju pjesme i naslove knjiga koje se moralo čitati u školama, a koje se pamte i danas. 

Tribina Krnja književnost predstavlja književne žanrove s interdisciplinarnog stajališta, odnosno, povezujući antropologiju, sociologiju i književnost tribina nudi moguća redefiniranja književnih žanrova u popularnoj kulturi. Tribinu osimšljavaju i vode Tomislav Augustinčić i Luka Šipetić.

(A.P.)
21. 2. 2016. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble