Urban Cult
Glazba
marketing

Goran Filipec i Kah Chun Wong ponovno pred riječkom publikom!

Simfonijski koncert orkestra Opere HNK Ivana pl. Zajca pod dirigentskim vodstvom mladog maestra, gosta iz Singapura Kaha Chuna Wonga, a pod nazivom „Goran Filipec svira Čajkovskog“ održat će se u riječkom kazalištu u ponedjeljak, 15. veljače 2016. s početkom u 20 sati.
Kao što je i stoji u nazivu, Goran Filipec, jedan od najistaknutijih hrvatskih pijanista, rođen u Rijeci, umjetnik iznimne karizme, rafinirane glazbene intuicije i superiorne tehnike kojima oduševljava publiku i kritiku diljem svijeta, uz riječki će orkestar, izvesti Čajkovskog i to njegov glasoviti Koncert za klavir i orkestra u b-molu br.1.

Čajkovski ga je skladao je u razdoblju od studenoga 1874. do veljače 1875. godine. Revidiran je u ljeto 1879. pa ponovno u prosincu 1888. godine. Tijekom nastajanja, primio je kritike Nikolaja Rubinsteina, pijanista kojeg je Čajkovski priželjkivao za izvedbu. Međutim, Rubinstein je kasnije odbacio svoje prijašnje optužbe i postao gorljiv zagovornik toga djela. A Koncert je postao jednim od najpopularnijih djela Čajkovskoga, a danas ulazi među najpoznatije klavirske koncerte uopće!

Podsjetimo, Goran Filipec i Kah Chun Wong zajedno su, uz riječki orkestar, nastupili na simfonijskom koncertu 2013. godine i izvedbi još jednog poznatog klavirskog koncerta, 3. konceta za klavir i orkestar Sergeja Prokofjeva. U prvom dijelu koncerta, maestro Wong i riječki orkestar publici će ponuditi još jedno iznimno poznato klasično djelo: Simfonijske plesove Sergeja Rahmanjinova, trostavačnu orkestralu suitu. 

Završeni 1940. godine, posljenja su autorova kompozicija i zapravo sažimaju njegov skladateljski rad. U cijelosti predstavljaju skladateljev kasni stil svojim čudesnim harmonijama. Plesovi  su Rahmanjinovu omogućili da se intenzivnije prepusti nostalgiji za Rusijom nego što je to učinio u Trećoj simfoniji, jednako kao što su mu omogućili da efektno sumira svoju životnu fascinaciju crkvenim pjesmama.

(Milena Jerneić)
13. 2. 2016. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble