Urban Cult
Kazalište
marketing

Popularna Verdijeva Traviata u siječnju u zagrebačkom HNK!

Zagrebačkom premijerom opere Traviata, prvotno izvedene u Rijeci 2009. godine, u rujnu je otvorena ovogodišnja sezona Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu; novu, 2016. godinu opet započinjemo uz dvije izvedbe ove omiljene Verdijeve opere, ovaj puta pod ravnanjem Josipa Šege, u režiji Janusza Kice. Izvedbe će se održati 8. i 13. siječnja. U potonjoj izvedbi, u jednoj od glavnih uloga nastupa kazahstanski tenor Medet Chotabayev – ovom višestruko nagrađivanom pjevaču, glavnom solistu operne kuće Astana u Kazahstanu, ovo će biti prvi nastup u HNK u Zagrebu!
Tragična ljubavna priča o ljubavi kurtizane Violette Valery i Alfreda Germonta nastala je prema Dumasovu romanu Dama s kamelijama, a zacijelo je najpoznatija opera unutar melodramatskoga žanra. Venecijanska praizvedbe opere Traviata održana je davne 1853., a 163 godine kasnije, popularnost skladatelja i djela ne jenjava. U vrijeme nastanka, Traviata je bila suvremena opera, što je i danas njezina vrijednost – svevremenost, omniprezentnost stanja i situacija, a priča je u tranzicijskim zemljama danas aktualnija nego ikada.

Humanizam i traženje životnog smisla u mogućnosti doživljavanja i ostvarivanja najdubljih ljubavnih emocija kao apsolutne vrijednosti, što je tako teško realizirati, vrijednosti su koje je naveo maestro Nikša Bareza, direktor Opere HNK, povodom zagrebačke premijere u rujnu 2015. Verdi je Traviatu napisao za samo četiri tjedna, a djelo je uz opere Rigoletto i Trubadur dio njegove Latinske trilogije koja se bazira na ‘deformiranim’ protagonistima, a koji kroz ljubav proživljavaju transformaciju. Opera se izvodi u integralnoj verziji kako je postavljena muzički i scenski na premijeri u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci.

U ulozi Violette nastupa prvakinja beogradske Opere Sanja Kerkez, u ulozi Alfreda tenor Nikša Radovanović, a u ulozi Giorgia Germonta nacionalni prvak Vitomir Marof. U izvedbi 13. siječnja ulogu Alfreda odigrat će kazahstanski tenor Medet Chotabayev. Rođen u Kazahstanu, glazbeno obrazovanje Chotabayev je osim u svojoj domovini stekao i na akademiji u talijanskom Pesaru.

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada, između ostalih osvojio je prvo mjesto za najboljeg tenora na Međunarodnom pjevačkom natjecanju u Moskvi, treće mjesto na međunarodnom natjecanju u Operi u Parizu 2010. te prvo mjesto na međunarodnom pjevačkom natjecanju u Veroni 2013. Od sezone 2013/14 Chotobayev je glavni solist operne kuće Astana u Kazahstanu. Dirigent je Josip Šego, a redatelj Janusz Kica.

U predstavi nastupaju: Sanja Kerkez, Helena Lucić Šego, Tanja Ruždjak, Nikša Radovanović/ Medet Chotabayev, Vitomir  Marof, Božimir Lovrić/ Siniša Galović, Ozren Bilušić, Antonio Brajković/ Alen Ruško, Ivica Trubić/ Robert Palić , Mario Bokun, Ivan Šatalić. Opera se izvodi na talijanskome izvorniku uz prijevod Nenada Turkalja.

(Ivana Sansević)
2. 1. 2016.
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble