Urban Cult
Izložbe
marketing

Kreativne industrije i projekti Victoria and Albert Museuma iz Londona

Kreativne industrije i projekti Victoria and Albert Museuma iz Londona naziv je predavanja koje će se održati u petak 11. prosinca 2015. s početkom u 10 sati, u Muzejskom dokumentacijskom centru (MDC) u Zagrebu. Predavanje će održati Leanne Manfredi, voditeljica projekta Higher Education, Creative Industries and Residencies u Victoria and Albert Museumu.
Victoria and Albert Museum (V&A) u Londonu je najveći muzej primijenjene umjetnosti i dizajna na svijetu i sjajan primjer prakse koja spaja muzejsku djelatnost, kulturno-povijesno nasljeđe i kreativne industrije. V&A muzej je danas mjesto generiranja ideja i nadahnuća, mjesto na kojem se osmišljavaju projekti s korporativnim partnerima, piscima, dizajnerima, edukativnim institucijama i sveučilištima. Leanne Manfredi će u svojem izlaganju govoriti o potencijalu kreativnih industrija u razvijanju prepoznatljivosti i identiteta muzeja, primjeni novih ideja u prezentaciji muzejske građe te će pojasniti na koji način kreativne industrije doprinose održivosti kulturnog sektora.  

Ogromni potencijal kulturnih i kreativnih industrija u profiliranju muzeja  

Kulturne i kreativne industrije  jedan su od vodećih europskih poslodavaca i sektor koji već godinama, čak i u vrijeme gospodarske krize, bilježi neprekidan rast. Ove industrije imaju potencijal da doprinesu izlasku Hrvatske iz krize budući da pokazuju veliku otpornost na gospodarska kretanja, a o kolikom se ekonomskom potencijalu radi govori podatak da Europska unija u programu Kreativna Europa 2014.-2020. predviđa 37% veći proračun za kulturni i kreativni sektor.  

U svojoj prezentaciji Manfredi će otkriti zašto je kreativnost potrebna u poslovnom okruženju i pojasniti kako ovaj muzej osmišljava inovativne projekte u suradnji s dizajnerima, filmskim i glazbenim producentima, arhitektima, fotografima, edukativnim institucijama i marketinškim stručnjacima. Bit će prezentirani inovativni načini interakcije publike s muzejskim zbirkama, nastali u suradnji s lokalnim kreativcima, koji muzejske sadržaje čine atraktivnijima, poželjnijima i dostupnijima širokoj publici. U tom kontekstu bit će predstavljeni suveniri, promotivni materijali, eventi, digitalne igre, muzejski filmovi, elektronički vodiči i druge korisničke aplikacije, nastale u suradnji s kreativnim profesionalcima.  

Muzeju postaju inspiracija za „out off  the box“ design
 

Bogate kolekcije Victoria and Albert Museuma danas su izvor ideja za umjetnike i dizajnere. U tom kontekstu Manfredi će pokazati kako muzeji mogu podržati kreativni sektor - specijalističkim eventima koji služe kao platforma za umrežavanje kreativaca, razmjenu novih ideja i vještina, odnosno tako da muzeji postanu važni kreativni inkubatori u kojima kreativci mogu studirati, prikupljati i reinterpretirati kolekcije i vizualne ideje.

Da umjetnost i dizajn prošlosti mogu igrati jaku ulogu u poticanju inovacija i kreativnosti u budućnosti, najbolje svjedoči podatak da su neki od najpoznatijih britanskih dizajnera - Paul Smith, Peter Blake, Vivienne Westwood i Alexander McQueen svoju inspiraciju pronalazili u izlošcima V&A muzeja.

(Ivan Branimir Guberina)
10. 12. 2015.
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble