Urban Cult
Književnost
marketing

Pepa Puh pobjednica Zvonko književne nagrade

Odajući počast prerano preminulom kolegi Zvonku Todorovskom, nagrađivanom autoru knjiga za djecu i mlade, Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade (HDKDM) ljetos je raspisalo 2. natječaj Zvonko za najbolji neobjavljeni prozni rukopis za djecu i mlade.
Tročlani je žiri u sastavu Snježana Babić-Višnjić, spisateljica i urednica, Silvija Šesto, spisateljica, urednica i predsjednica Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade, te Sonja Smolec, spisateljica i predsjednica žirija, nakon pomna iščitavana čak 38 prispjela rukopisa koji je odgovarao propozicijama natječaja odlučio da je pobjednica drugog natječaja Zvonko Pepa Puh i njezin roman „Bio sam pas i opet sam“. Nagrađenoj autorici i ujedno prevoditeljici sa psećeg jezika, dodijelit će se medalja i tiskati knjiga, te će dobiti 60 autorskih primjeraka nagrađena djela.

Svečana dodjela nagrade zbit će se u četvrtak, 03. 12. 2015. u Hrvatskom centru za dječju knjigu, Starčevićev trg 4. obrazloženje: Hrvatsko društvo pisaca za djecu i mlade/klubprvih pisaca, i ove je godine otkrilo mali biser među romanima pristiglima na drugi natječaj - rukopis Pepe Puh „Bio sam pas i opet sam“. Između trideset i osam pristiglih proznih radova naših književnika za djecu i mlade izdvojilo se to djelo svojom inovativnom kompozicijom, stilom i temom, a ujedno i zaigranosti u pristupu autorstvu, s obzirom da je riječ o autorici koja je osvojila i prvog i drugog „Zvonka“ jednoglasnom odlukom žirija – Neni Lončar.

Riječ je o istodobno tužnoj, duhovitoj, na mahove grotesknoj, ali i potresnoj priči o psu Van Dogu ispričanoj iz njegove, pseće perspektive. Neobičan rakurs i pseće tumačenje našeg ljudskog svijeta, svježa su pojava u literaturi za djecu i svakako dobrodošla u trenucima kada se sve više osvještavaju prava životinja, ali i preispituje naša ljudska narav. Autorica je i opet osvojila žiri ludizmom, dosjetkama i duhovitostima koje jednostavno pršte dok se iz pseće perspektive nižu problemi s kojima se danas suočavaju naši četveronožni ljubimci koji pokušavaju održati s nama korak dok nastojimo izgraditi uspješan suživot. www.hdkdm-klubprvihpisaca.hr

(Ana Šesto)
1. 12. 2015.
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble