Urban Cult
Kazalište
marketing

Pippo Delbono postavlja 'Evanđelje' u zagrebačkom HNK!

Pippo Delbono, glumac, redatelj te jedan od najistaknutijih talijanskih suvremenih kazališnih umjetnika, postavlja svoj najnoviji kazališni autorski rad u Hrvatskome narodnom kazalištu – riječ je o suvremenoj operi Evanđelje koja će biti praizvedena 11. prosinca u Zagrebu. Osim kazališne skupine Pippe Delbona, u projektu sudjeluju članovi svih triju ansambala HNK-a – glumci, plesači, orkestar i zbor - a Evanđelje će u formi suvremene opere biti izvedeno isključivo u Zagrebu!
Pippo Delbono Evanđelje je kreirao, osim uz članove svoje kazališne skupine, uz desetak hrvatskih glumaca i plesača koji, uz svoje profesionalno iskustvo, predstavljaju i svoje živote obilježene traumatičnim ratnim događanjima. Riječ je o poetičnoj izvedbi s melodramskim elementima i autentičnim senzibilitetom Delbona, uz originalnu glazbu renomiranog skladatelja Enza Avitabilea, u kojima ukazuje na one obespravljene i drugačije, ovaj puta u jeku aktualnih društvenih problema poput egzodusa čitavih naroda koji bježeći od ratova tragaju za skloništem na Starom kontinentu. Koristeći 'Evanđelje' kao predložak, Delbono progovara o suvremenom društvu.  

U Evanđelju nastupaju Zrinka Cvitešić, Gianluca Ballarè, Bobò, Pippo Delbono, Ilaria Distante, Simone Goggiano, Tatjana Hrvačić-Gašparac, Mario Intruglio, Franjo Kuhar, Nelson Lariccia, Iva Mihalić, Alma Prica, Vlasta Ramljak, Pepe Robledo, Grazia Spinella, Nicolae Vasc, Nina Violić, Mirta Zečević i Danijela Zobunđija.  

Praizvedba: 11. prosinca 2015.

Reprizne izvedbe: 
12., 14., 15. i 16. prosinca 2015.  

Evanđelje je autorski projekt koji će rezultirati različitim i drugačijim kazališnim formatima. Prvi korak toga procesa uključivat će djelomice sva tri ansambla zagrebačkoga HNK koji će zajedno izvesti suvremenu operu. Nakon praizvedbe u Zagrebu, Evanđelje će naredne ogodine biti izvedeno u talijanskom Teatru Comunale u Bologni te Théâtru de Liege u Belgiji. Svaki korak te nove kazališne produkcije bit će popraćen snimanjem Delbonova novog filma Evanđelje, švicarsko-talijansko-francusko-belgijske filmske produkcije.  

Ovaj međunarodni kazališni projekt nastaje u produkciji Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu i Emilia Romagna Teatro Fondazione, te koprodukciji sa švicarskim kazalištem Vidy iz Lausanne, Maison de la Culture d’Amiens i belgijskim Théâtre de Liege. Projekt nastaje u suradnji s Cinémathèque Suisse iz Lausanne i Teatro Comunale iz Bologne.  

Pippo Delbono
je klasično kazališno obrazovanje brzo napustio u potrazi za novim kazališnim jezikom, te odlučio proučavati načela istočnjačkoga kazališta, u čijem je središtu detaljan i rigorozan rad glumca na tijelu i glasu, umjetničke forme u kojoj se susreću kazalište i ples. Početkom 1980-ih osniva Kazališnu skupinu Pippo Delbono, s kojom je izveo sve svoje predstave. Njegove predstave nisu uprizorenje kazališnih tekstova, nego cjelovita ostvarenja u kojima su glumci dio stabilne jezgre koja s vremenom raste. Susreti s ljudima s društvene margine donijeli su preokret u Delbonovu poetskom istraživanju.

Iz jednoga takva susreta iznikla je i predstava Barboni (1997). Predstave Bijes (La Rabbia, posvećena Pasoliniju), Rat (Guerra), Bijeg (Esodo), Plastični ljudi (Gente di plastica), Krik (Urlo), Tišina (Il silenzio) i Ovaj divlji mrak (Questo Buio Feroce) te druge - izvedene su u više od pedeset zemalja. Brojna su kazališta priredila retrospektive njegova rada, među njima i pariški Théâtre du Rond Point. Predstavu Henrik V. (Enrico V), jedino ostvarenje temeljeno na kazališnom tekstu, povijesnom komadu Williama Shakespearea, ugostio je, kao jedinu talijansku predstavu, Royal Shakespeare Company. Pippo Delbono godinama se bavi i istraživanjem filmskoga jezika.

Godine 2003., snimio je film Rat (Guerra), koji je prikazan na venecijanskoj Mostri, gdje je osvojio nagradu David di Donatello za najbolji dokumentarac. 2006. snimio je Vrisak (Grido), dok je Strah (La Paura), snimio mobitelom te poslije prebacio na 35-milimetarsku vrpcu. Ljubav mesa (Amore Carne) je 2013. osvojio Grand prix na Nyon Film Festivalu u Švicarskoj i prikazivan u Italiji i Francuskoj nakon predstavljanja na 68. Venecijanskoj Mostri. Njegov posljednji film Sangue (Krv) bio je jedini talijanski film u selekciji  66. festivala u Locarnu gdje je 2013. osvojio nagradu Međunarodne federacije filmskih udruženja; na zagrebačkome Subversive film festivalu osvojio je  Nagradu publike

Kao glumac Delbono je nastupio u nizu filmova, uključujući filmove Ja sam ljubav (I am Love) Luce Guadagnina (uz Tildu Swinton), Ja i ti (Io e Te) Bernarda Bertoluccija, Goltzius and the Pelican Company Petera Greenawayja, itd. Među njegova glazbena i operna ostvarenja ubraja se zapažena opera Studio per Obra Maestra za Eksperimentalno kazalište u Spoletu.

(Ivana Sansević)
1. 12. 2015.
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble