Urban Cult
Izložbe
marketing

Otvorenje izložbe slika Josipa Falice

Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore "Montenegro" Zagreb i Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom pozivaju Vas u srijedu, 2. prosinca 2015. u 19 sati na otvorenje izložbe slika poznatog jaskanskog slikara "naivca" Josipa Falice. Izložba će biti otvorena u Galeriji "Montenegrina" u Crnogorskom domu u Zagrebu, Trnjanska cesta 35, a moći će se razgledati do 17. prosinca.
Josip Falica, samosvojan i osebujan slikar, u proteklih 40 godina svog javnog djelovanja dokazao se kao istinski vele­majstor slikarske umjetnosti, s dvadesetak samostalnih i brojnim skupnim izložbama, održanim diljem Lijepe naše, od Splita i Trogira do Karlovca, Zagreba, Zeline, Jastrebarskog i rodne Svete Jane. Dobitnik je brojnih nagrada, medalja, plaketa i diploma. Član je Hrvatskog društva naivnih umjetnika (HDNU) i Predsjedništva Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom. Sudjelovao je na nekoliko desetaka likovnih kolonija po cijeloj Hrvatskoj, a njegove slike krase i časopise i knjige.  

Na ovoj izložbi po prvi put će biti izložene i slike nastale za knjigu "Druga zvijezda zdesna" Nine Škrabea, poznatog književnika i publicista, koji o slikarstvu Josipa Falice kaže:  
"Slike Josipa Falice predstavljaju svog autora uvijek iznova u svim slojevima njegove bogate stvaralačke duše, od nježnih, lir­skih i pastelnih ugođaja, odraza pjesnika, dječaka i zaljubljenika u zavičajne bregove, do tmurnih, olujnih i apokaliptičnih snoviđen­ja, posljedice snažnog, dubokog proživljavanja i promišljanja ne­mile vulgarnokapitalističke, tajkunske svagdašnjice, koja nas ne­prestano brine, tišti i guši...

Josipa Falicu krasi prepoznatljivi slikarski stil, sjajna crtačka tehnika i urođeni smisao za sklad boja, ali on je prije svega um­jetnik-istraživač koji se ne zadovoljava postignutim nego nepres­tano uranja u nova prostranstva, hrli u susret novim izazovima i nepoznatim svjetovima...

Josip Falica je slikovni pjesnik našeg voljenog Podgorja, kro­ničar, kritičar, elegičar, istraživač, s korijenjem duboko u svojoj zemlji, a s krošnjom u oblacima. Jaskanac i Svetojanac, ali is­todobno Hrvat, Europejac i Svemirac. Umjetnik života i nadživo­ta, ruralan i urban, naivan i iskusan, dječak i muž, purger i kmet, inženjer i vinogradar. Ljepota i tuga života i umjetnosti isprepletena do savršenstva, dubine i punine."  

(Z.D.)
29. 11. 2015.
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble