Urban Cult
Kazalište
marketing

Praizvedba predstave Na kraju tjedna Bobe Jelčića u HNK

Jedan od najuspješnijih i najnagrađivanijih hrvatskih  redatelja Bobo Jelčić postavlja svoju prvu predstavu u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu – predstava Na kraju tjedna bit će praizvedena u subotu, 21. studenoga 2015.!
Predstava se bavi proturječjima srednje klase današnjega, posttranzicijskoga društva kao impulsima mnogo šire društvene dinamike. Likovi izlaze iz svojih uobičajenih situacija i obrazaca, dok skriveni i potisnuti impulsi izbijaju na površinu - izmjena i varijacija ciklusa struktura je ove predstave koja miješanjem fikcije i teatra balansira na rubu imaginarnoga i dokumentarnoga. U predstavi glume Livio Badurina, Ana Begić Tahiri, Jadranka Đokić, Goran Grgić, Ivan Jončić, Damir Markovina, Vanja Matujec i  Bojan Navojec. Bobo Jelčić je u dosadašnjem radu kreirao poseban način rada s glumcima koji postaju i suautorima predstave.  

Improvizacijama na zadani problem traži se posredna ili neposredna veza s izvođačima, a tako i s publikom koja ih prepoznaje kao ljude iz svoje svakodnevice, sebi bliske i razumljive.

To se ne događa bez emocija i humora koji su sastavni dio kazališta Bobe Jelčića. Njegov rad odlikuje fokusiranje na detalje, on dramaturški krupnim planovima gradi totale predstave koja uvijek odražava neki trenutak pojedinca, a time i društva. Vječito zapitan nad čudom svakodnevice i uobičajenim sitnicama, Bobo Jelčić stvara sadržaj s kojim se lako povezati i suosjećati kao s vlastitim, a koji kazališnim činom nenametljive, pritajene poetike transcendira do univerzalnih pitanja i bolnih mjesta na tijelu našega zajedništva.  
Predstava Na kraju tjedna bit će praizvedena 21. studenoga, dok reprizne izvedbe slijede 23., 25. i 26. studenoga te  9. prosinca 2015.  

Na kraju tjedna u žarište postavlja srednju klasu kao predstavnika propulzivnih vrijednosti i društveno-gospodarskoga napretka, što rezultira pitanjem povezanosti privatnih i javnih impulsa, odnosno pitanje stabilnosti temelja našega građanskoga društva. Raspadom ideologija na ovim prostorima nastala je velika društvena pomutnja - starih načela više nema, a nova još nisu uspostavljena. Praznina se ispunjava neostvarenim željama i naučenim mehanizmima življenja, ali negdje ispod svega su tjeskoba, bijes i strah.  

Predstava Na kraju tjedna Bobe Jelčića nastala je unutar mreže kazališta okupljenih u projektu Prospero, koji uključuje šest kazališta - Théâtre National de Bretagne (Rennes, Francuska), koje je i koordinator projekta, te kazališta Théâtre de Liège (Belgija), Emilia Romagna Teatro Fondazione (Modena, Italija), Schaubühne am Lehniner Platz (Berlin, Njemačka), Göteborgs Stadsteatern (Švedska), Hrvatskoga narodnog kazalište u Zagrebu i Atenes and Epidaurus Festival (Grčka).

Kazališta su uz potporu Kulturnoga programa Europske unije stvorili nov model suradnje koji uključuje razdoblje od srpnja 2014. do lipnja 2017., na području razvoja europskoga stvaralaštva i školovanja mladih glumaca. Kazališta odabiru, podržavaju i prate ukupno šest predstava značajnih za vrijeme i prostor u kojemu nastaju.   

Foto: Mara Bratoš
(Ivana Sansević)
16. 11. 2015.
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble