Urban Cult
Izložbe
marketing

Proglašen je Dan dizajna!

U Hrvatskom dizajnerskom društvu predstavljeno je dizajnersko događanje Dan D koje će se održati prvi puta 12. lipnja 2010. u Staroj klaonici u Heinzelovoj ulici u Zagrebu. Konferenciji za medije prisustvovali su Ira Payer, predsjednica HDD-a, Davor Bruketa, dopredsjednik HDD-a i Tomo Ricov i Martina Matušin iz agencije Pepermint.
Dan D sastojat će se od dvadeset četiri sata raznovrsnih događanja – dizajnerskih prezentacija, filmskih projekcija, promocija i predavanja, a okosnica cijelog događaja je jedinstveni dizajnerski sajam, namijenjen studentima i mladim dizajnerima do 30 godina.

Odabir izlagača na sajmu napravljen je na osnovu prijava koje su pristigle iz čitave regije: najviše iz Hrvatske i Srbije, potom iz Bosne i Hercegovine, Makedonije i Slovenije. Od tristotinjak prijavljenih autora, organizatori su na osnovu portfolija i konkretnih ideja za izlaganje odabrali 120 najzanimljivijih. Svi oni dobit će priliku predstaviti širokoj javnosti svoje koncepte, prototipove, samoinicirane ili već realizirane radove iz područja industrijskog dizajna, vizualnih komunikacija i modnog dizajna.

Dan D bit će jedinstvena i inspirativna prilika za mlade dizajnere i dizajnerice te studente i studentice da predstave svoj kreativni potencijal, upoznaju se i povežu s kolegama iz drugih gradova i zemalja regije. Osim što će predstaviti svoje radove i svoje promišljanje dizajna, sudjelovanjem u projektu pridonijet će promociji cijele dizajnerske struke.

Predsjednica Hrvatskog dizajnerskog društva Ira Payer ističe: "Dizajn je generator kulturnog, društvenog i ekonomskog razvoja nekog grada ili zemlje i provjereni faktor razvoja konkurentnog gospodarstva, a potencijali dizajna, kako u Hrvatskoj tako i u većini zemalja regije, nisu dovoljno iskorišteni, na što Hrvatsko dizajnersko društvo kroz razne akcije već godinama upozorava. Dan D stoga želi privući pažnju na dizajn i na mlade dizajnere i dizajnerice čije ideje mogu biti poticaj pa i argumenti za mijenjanje politike prema dizajnu."
 
Dopredsjednik Hrvatskog dizajnerkog društva Davor Bruketa naglasio je „kako je Dan D važan za kreativnu industriju, ali i gospodarstvo u cjelini. Danas u regiji postoje male kreativne zajednice čiji su dosezi relativno ograničeni i koje još uvijek slabo korespondiraju. Razmjenom ideja, znanja i iskustva na regionalnom nivou stvara se korpus čiji će dosezi biti puno veći, a mogućnost podrške regionalnom gospodarstvu u stvaranju globalno interesantnih projekata, puno značajnija. Zbog nepostojanja jezičnih i kulturnih barijera ta je suradnja lako ostvariva.To je prilika za mlade dizajnere da pokažu svoj rad, a svi ljubitelji dizajna i svi kojima je dizajn važan alat za povećanje konkurentnosti dobit će relevantan uvid u mladu dizajnersku scenu iz cijele regije.“
 
Dan D organizira Hrvatsko dizajnersko društvo u suradnji s agencijom Pepermint. U projektu sudjeluje i Studij dizajna iz Zagreba, čiji su studenti osmislili vizualni identitet i prostorni koncept cijelog događanja. 

Iz programa Dana D
 
Dizajnerski sajam (središnje događanje Dana D) - predstavljanje mladih autora do 30 godina iz cijele regije, sudjeluje ukupno 120 dizajnera i studenata, radovi iz područja industrijskog/produkt dizajna, vizualnih komunikacija, modnog dizajna, interijera. Najbolji će izlagač dobiti Nagradu publike (na osnovu glasanja posjetitelja sajma).
 
Mojih 5 minuta (radni naziv)  - petominutne prezentacije svih autora koji sudjeluju na sajmu
 
Young Serbian Designers - gostovanje izložbe produkt dizajna u organizaciji Miksera iz Beograda. YSD je strateška promocija nove srpske dizajnerske scene koja se ove godine drugi put predstavila na smotri talenata Salone Satellite u okviru najvećeg svjetskog sajma namještaja u Milanu i ondje ponovo ostvarila vrlo kvalitetan i međunarodno primijećen nastup. Više: http://www.youngserbiandesigners.org/
 
ReAktor 01 - izložba prve serije produkt dizajna nedavno osnovanog hrvatskog "protočnog kolektiva" dizajnera mlađe generacije, čija je prva jednovečernja prezentacija prije dva tjedna u dvorištu Zagrebačkog plesnog centra zaslužila puno pozitivnih reakcija

In a Nutshell: Contemporary Croatian Design - preview međunarodne promocije suvremenog hrvatskog dizajna koju zajednički organiziraju HDD i Ministarstvo kulture RH. Izložba je u završnoj fazi pripreme, a na Danu D će biti prikazan samo njen manji dio. To će ujedno biti i prezentacija vizualnog identiteta izložbe te prototipa originalnih transportnih kutija koje je osmislila grupa mladih dizajnera, a koje će služiti kao glavni element postava. Više: http://dizajn.hr/#/564-rezultati-natjecaja-za-dizajn-vizualnog-ideniteta-i-postava-izlozbe-in-a-nutshell/

Objectified  - dugometražni dokumentarni film redatelja Garyja Hustwitta (premijera: 2009), koji se bavi složenim odnosom dizajnera i proizvoda (od četkice za zube do visokotehnoloških gadgeta). U filmu koji preispituje identitet, konzumerizam i održivost sudjeluju vodeći svjetski industrijski dizajneri i teoretičari dizajna.
 
Partner Dana D Peugeot izložit će najnoviji model Peugeot RCZ, koji stručnjaci nazivaju "trijumfom dizajna i stila" te predstaviti izložbu fotografija na temu 200 godina dizajna Peugeota.

Popratni glazbeni program - nastupat će dizajneri, arhitekti, umjetnici i ostali kreativci s iskustvom u DJ-ingu i VJ-ingu
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble