Urban Cult
Izložbe
marketing

Zagrebački urbani mobilijarij

U četvrtak, 27. svibnja 2010. u 20 sati, u HDD galeriji, Boškovićeva 18,
otvara se izložba Zagrebački urbani mobilijarij. Izložba ostaje otvorena do 22. lipnja.
Što grad čini gradom?  Pojava pločnika i semafora? Koševi za smeće i javna rasvjeta? Putokaz za “centar”? Koji elementi onoga što općenito zovemo infrastrukturom komuniciraju gradskost i na koji način? Do koje mjere i kojom vizualnom politikom pristupiti oblikovanju urbane opreme?

Jesu li takvi elementi dijelom one nevidljive “arhitekture pozadine”, ili je njihova važnost disproporcionalna njihovoj pojavnosti i vizualnoj glasnoći?
Treba li ih oblikovati u skladu s kvartom i stilom arhitekture koja ih okružuje, ili ih standardizirati za cijeli grad?

Kako se kod većine elemenata radi o kombinaciji urbanog i arhitektonskog projektiranja, te grafičkog i produkt dizajna, kako uopće pristupati njihovom oblikovanju?

Izložba je dio studije ''Prostor identiteta, prostor interakcije, prostor promjene'' (PIPIPP), koju od 2005. godine provodi zagrebačka Udruga za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja (UIII), u suradnji sa stručnjacima iz raznih područja te stanovnicima grada Zagreba.

Na primjeru Maksimirske ulice i nedostatku odnosno disfunkciji njezine urbane opreme, studija propituje urbani identitet lokalne (gradska četvrt) i mikrolokalne (ulica) razine. Potaknuti tim istraživanjem, nizom detalja iz netom objavljene publikacije PIPIPP kao i urbane slikovnice pod naslovom ''Gradski detalj'' koja upravo nastaje u koprodukciji UIII-a i Analoga, ovom izložbom pokušali smo ukazati na trenutno stanje zagrebačkog urbanog mobilijara, te time usmjeriti diskusiju ka mogućim rješenjima.

Razgovor povodom izložbe održat će se u četvrtak, 17. lipnja u 19 h.

Izložbu pripremili:
Luciano Basauri, Dafne Berc, Dominko Blažević, Jana Dabac, Sonja Leboš
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble