Urban Cult
Književnost
marketing

Nagrada i panegirik za Olju Savičević Ivančević

Prvu nagradu ovogodišnjeg natječaja za najbolji dramski tekst za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu „Mali Marulić“ koju dodjeljuje Gradsko kazalište lutaka Split, osvojio tekst Olje Savičević Ivančević „Som na cilome svitu“. 
Izdvajamo iz priopćenja žirija: (…) Između 45 pristiglih tekstova jedan se posebno izdvojio. Izdvojila ga je prije svega sasvim specifična atmosfera pisanog tkiva u kojoj su se stopile tri ljubavi: ljubav prema priči, prema jeziku i prema otocima. Pisan „izmišljenim“ otočkim narječjem „Som na cilome svitu“ neprestano balansira na finoj granici mita i stvarnosti. Tekst je istovremeno priča o potrazi za prijateljem, apel za spas otoka, ali i pravo jezično slavlje, koje cijelom tekstu daje kvalitetu istinskog književnog djela.  

Također,
The Irish Times donosi panegirik Eileen Batersby engleskom izdanju romana „Adio, kauboju“.  

Izdvajamo: (…) Hrvatska autorica Olja Savičević u Dadi je stvorila privlačnu svjedokinju koja je ujedno i jedna od preživjelih likova u romanu, ne klasičnu junakinju, ali dopadljiv i simpatičnu heroinu. (…) Proza Olje Savičević Ivančević, uvijek ležerna i opisna, koja teče konverzacijskom lakoćom, postaje iznimno lijepa u trenutcima visoke drame. Ugledna prevoditeljica Celia Hawkesworth nastavlja talentirano prevoditi balkansku literaturu i prenosi raspoloženje trenutka u Adio, kauboju…  

Olja Savičević ivančević je objavila i dvije, već pomalo klasične, zbirke poezije: Mamasafari i ostale stvari i Kućna pravila.
(Z.D.)

8. 4. 2015.
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble