Urban Cult
Izložbe
marketing

'Doživi PARK' – traže se najljepše fotografije nacionalnih parkova i parkova prirode Hrvatske

Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj poziva sve zaljubljenike u prirodu i fotografiju da prijave svoje radove na foto natječaj 'Doživi PARK'.
Zadanom temom želi se ukazati na jedinstven svijet hrvatskih nacionalnih parkova i parkova prirode, bogatstvo njihove bioraznolikosti te iznimnu prirodnu ljepotu i kulturnu baštinu. Foto natječaj je dio projekta PARCS kojeg provode UNDP i Ministarstvo zaštite okoliša i prirode uz potporu Globalnog fonda za okoliš (GEF), a kako bi očuvali i unaprijedili zaštićena područja u Hrvatskoj – nacionalne parkove i parkove prirode. Riječ je o četverogodišnjem projektu koji je s provedbom započeo prošle godine, a provodi se zahvaljujući darovnici Globalnog fonda za okoliš (GEF) u iznosu od 27 milijuna kuna.

Kako ističe voditeljica projekta Valentina Futač, Hrvatska se sa 420 različith zaštićenih područja ubraja u najbogatije zemlje Europske unije po pitanju bioraznolikosti i prirodnih bogatstava. Najvažnija zaštićena područja, osam nacionalnih i 11 parkova prirode čine čak 60 posto ukupnih zaštićenih područja u Hrvatskoj.  

„Ta su područja veoma važna radi zdravog okoliša u cjelini, ali ponajviše zbog ljudskog zdravlja. Čista voda i zrak, zdrava hrana, prirodni lijekovi kao i zaštita od prirodnih katastrofa ovise o bioraznolikosti. Sve te vrijednosti, ali i ljepote naših nacionalnih parkova i parkova prirode želimo približiti široj javnosti i kroz ovaj foto natječaj“, rekla je Futač.   Natjecatelji se pozivaju da u razdoblju od 11. ožujka 2015. do 11. lipnja 2015. godine prijave do tri svoje fotografije na Facebook stranicu UNDP Hrvatska Green, u sljedeće kategorije:  

PARKtivnost – fotografije aktivnosti u parkovima Trčanje, planinarenje, spavanje, fotografiranje, „punjenje i pražnjenje baterija“, istraživanje, odmaranje, penjanje i promatranje prirode tek su neke od aktivnosti koje možemo raditi u parkovima. Fotografijom nam dočarajte vašu omiljenu aktivnost.

PARKorama – fotografije pejzaža, vidika i panorama Pogled preko brda i planina sve do plavog mora, svijet na dlanu, priroda u netaknutom obliku, omiljeno mjesto u parku koje ostavlja bez daha - sve su to vrijednosti zbog kojih se stalno vraćamo na nama najdraža i najljepša mjesta. Budite velikodušni i podijelite ih!

PARKolikost – bioraznolikost parka Kad skrenemo pogled s velike slike i prekrasnih vidika koncentriramo se na detalje kojima nas parkovi uvijek i opet iznenade. Njihova ukupna ljepota i vrijednost sagrađeni su od neizmjernih detalja koji čine mozaik bioraznolikosti. Pokažite nam upravo te detalje i vrijednosti koji nam na prvi pogled mogu promaknuti, ali bez njih parkova u cjelini ne bi bilo!  

Najbolje fotografije u svakoj kategoriji odabrat će žiri sastavljen od predstavnika provedbenih partnera PARCS projekta. Svim prijavljenim fotografijama moći će se dodjeljivati i glasovi putem javnog glasovanja na Facebook stranici UNDP Hrvatska Green. U skladu s ukupnim brojem javno osvojenih glasova pobjednicima za svaku od tri kategorije bit će dodijeljene prigodne nagrade.  

Fotografija pobjednik kategorije koja ima najveći ukupni broj javnih glasova osvojit će tri jednodnevna posjeta nacionalnim parkovima i/ili parkovima prirode za dvije osobe uz atraktivan sadržaj po izboru. Pobjednik će tako moći birati neku od ponuđenih atrakcija poput posjete podmorskoj poučnoj stazi u Nacionalnom parku Brijuni, promatranje divljih zvijeri u Nacionalnom parku Risnjak, zimskog obilaska Nacionalnog parka Sjeverni Velebit motornim sanjkama, ronjenja u Nacionalnom parku Kornati, kanu pustolovine u Parku prirode Kopački rit i drugih.

Drugoplasirana fotografija pobjednik kategorije osvojit će tečaj Hrvatskog planinarskog saveza za vodiča društvenih izleta A standarda (ili prema dogovoru, sukladno pravilima HPS-a), a trećeplasirana fotografija pobjednik kategorije komplet knjiga o planinarstvu, nacionalnim parkovima te prirodnim ljepotama Hrvatske.  

Dodatne informacije o foto natječaju mogu se pogledati OVDJE.
(Jasmina K.)

12. 3. 2015.
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble