Urban Cult
Film
marketing

Princ Perzije: Pijesak vremena

Odmetnuti princ (JAKE GYLLENHAAL) i zagonetna princeza (GEMMA ARTERTON) utrkuju se sa silama zla kako bi sačuvali drevni bodež, dar bogova koji može promijeniti tijek vremena i omogućiti onome tko ga posjeduje da zavlada svijetom.
Redatelj filma je Mike Newell („Harry Potter and the Goblet of Fire“). U filmu, između ostalih, glume Sir Ben Kingsley i Alfred Molina. Scenaristi su Boaz Yakin i Doug Miro & Carlo Bernard, prema priči Jordana Mechnera  “Princ Perzije: Pijesak vremena” u hrvatskim kinima počinje igrati 10. lipnja.
Filmska ekipa dodaje novu dimenziju priči Jordana Mechnera
“Volimo publiku uvesti u nove svjetove koje još nisu doživjeli”, kaže producent Jerry Bruckeimer. “Stara Perzija svakako je jedan od najljepših. Ima izrazito bogatu tradiciju mašte i priče i u ovom filmu smo pokušali tome odati priznanje. Film je izrazito maštovit, lokacije na kojima je sniman su iznimne, a akcija je fenomenalna.”
Dastan nije rođenjem dobio pravo da postane princ – to je bila njegova sudbina. Mladi je Dastan bio uličar bez roditelja i novca u Perziji  6. stoljeća. Nakon što je zaštitio mladića koji je krao jabuku, posvojio ga je kralj Sharaman koji je u mladiću prepoznao crtu velikodušnosti. Odrastajući uz Sharamanove sinove Tusa (Richard Coyle) i Garsiva (Toby Kebbell) i upijajući mudrost i plemenitost od svoga poočima i strica Nizama (Kingsley), Dastan izrasta u snažnog mladog ratnika. 
 
“Ovaj film govori o razvoju potencijala tijekom odrastanja i izborima koje svatko ima”, objašnjava Kingsley.
             
Kako bi se dokazao, Dastan predvodi napad na Alamut, miroljubivi sveti grad u kojem se, prema navodima špijuna, prikuplja oružje namijenjeno perzijskim neprijateljima. U stvari, u Alamutu se skriva puno vrjednije blago, legendarni Pijesak vremena koji smrtnicima daje mogućnost vraćanja vremena. Dastan dolazi u posjed prastarog bodeža koji je ključ za pristup Pijesku vremena, no netko ubija kralja Sharamana, a Dastana optuže za zločin. Bježeći pred progoniteljima u namjeri da skine ljagu sa svog imena, Dastan se udružuje s Taminom, mladom alamutskom princezom čija je obitelj stoljećima čuvala Pijesak vremena i koja je spremna učiniti sve da ga zaštiti.      
Jack Gyllenhaal predvodi glumačku ekipu
Jake Gyllenhaal
“Jake Gyllenhaal je glumac čiji rad pratim i s kojim sam već dugo želio surađivati”, objašnjava producent Jerry Bruckheimer. “On je iznimno talentiran, izuzetno zgodan i pravi džentlmen. Uz to je nevjerojatno predan poslu. Izvrsno se pripremio za ‘Princa Perzije’ – nabildao je mišiće, trenirao borilačke vještine, mačevanje, jahanje. Trenirao je apsolutno svaki dan za vrijeme snimanja koje je trajalo više od 100 dana.”
 
Kad su mu Bruckheimer i Newell ponudili ulogu, Gyllenhaal je bio očaran sveobuhvatnošću projekta. “'Princ Perzije: Pijesak vremena’ je potpuno drugačiji od svega na čemu sam dosad radio”, objašnjava Gyllenhaal. “Smatrao sam da će rad na tako značajnoj ulozi kao što je Dastan biti zabavno, ali i veliki izazov. Oduvijek sam volio filmove s junacima koji imaju sposobnost učiniti gotovo sve, a opet ostaju u domeni ljudskog, nisu supermeni.”
Gemma Arterton
Uloga Tamine je nakon opsežne potrage dodijeljena Gemmi Arterton.

“Oduvijek sam željela snimiti akcijski film i sebe sam zamišljala kao kaskaderku. Ipak, kad sam čula za ovaj film, nisam mislila da ću dobiti ulogu. Još nisam bila snimila ‘Zrno utjehe’ pa je uloga u još većem filmu za mene bila gotovo suluda ideja”, govori Arterton.
Jake Gyllenhaal i Gemma Arterton
Filmaši su pozvali Bena Kingsleya da utjelovi Dastanovog strica Nizama, brata njegova poočima kralja Sharamana.

Glumačku ekipu upotpunila su imena najboljih britanskih glumaca poput Richarda Coylea i Tobyja Kebbella u ulogama Dastanove braće Tusa i Garsiva, Stevea Toussainta u ulozi afričkog ratnika Sesoa, Ronalda Pickupa kao Dastanovog poočima kralja Sharamana, Reecea Ritchiea u ulozi sluge i Willa Fostera koji je glumio mladog Dastana.
 Kaskaderi i parkour
Pripreme s glumcima započele su nekoliko tjedana prije nego su se upalile kamere rigoroznim treninzima osmišljenim da ih dovedu u formu. Jake Gyllenhaal već je bio pripremljen, obzirom da se bavi trčanjem, biciklizmom i svestrani je sportaš.
 
“Nema smisla snimati ovakav film ako sam ne možeš izvoditi akcijske scene”, objašnjava Gyllenhaal. “Bio sam fizički spreman i mogao sam izvršiti sve što se od mene tražilo. Nabio sam kondiciju što je uključivalo jako puno trčanja, treninga parkoura, dizanja utega i jahanja.”
 
Thomas Dupont je radio na sva tri nastavka ‘Pirata s Kariba’ u 'Princu Perzije' je bio koordinator borbi, zajedno s Benom Cookeom. Za snimanje velike akcijske scene na nadmorskoj visini od oko 2500 m, bilo je potrebna posebna koordinacija i spremnost glumaca i kaskadera zbog rijetkog zraka.
           
“U video-igri, princ može trčati po zidovima i posjeduje druge razne vještine koje svoju osnovu imaju u parkouru”, objašnjava redatelj Mine Newell. “Parkour se razvio u predgrađima Pariza. Gledao sam dokumentarne filmove i vidio da oni doista hodaju po zidovima i preskaču s krova na krov zgrada.”
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble