Urban Cult
Izložbe
marketing

3D Night u Arheološkom muzeju u Zagrebu

Arheološki muzej u Zagrebu u Noći muzeja ove godine za 30. 1. organizira izložbeni program od 17 do 01 sat iz ponoći, a od 17-18 sati je ''Dječja Noć muzeja'' dok će glavnu atrakciju činiti 3D Night.
PROGRAM ARHEOLOŠKOG MUZEJA U ZAGREBU   Dječja Noć muzeja  (17 do 18 sati)   U sklopu ovog programa, grupa djece koja su bila polaznici radionice „Kako postaviti muzejsku izložbu?“ održat će stručno vodstvo po privremenoj izložbi „Nekad = danas“. Sudjelovanje u Dječjoj Noći muzeja besplatno je i nije se potrebno prethodno najaviti. Ovaj program namijenjen je svim uzrastima, a posebno roditeljima s djecom školskog uzrasta.  

3D Night
 

3D Night predstavlja projekt 3D skeniranja predmeta iz fundusa Arheološkog muzeja u Zagrebu – prezentacija 3D modela i njihov ispis. Projekt 3D digitalizacije odvija se već tri godine pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba. Dobiveni digitalni 3D modeli prema stvarnim arheološkim artefaktima poslužili su za niz istraživanja primjene računalne grafike, od vizualizacije, animacije i interaktivnih prikaza, te na kraju dobivanja opipljive kopije predmeta u materijalu.

3D animacija predstavlja digitalan model u računalu s pridodanim teksturama i opisom karakteristika materijala korišten je za izradu računalne grafike, vizualizacije i animacije.  Posjetitelji će imati prilike vidjeti 3D animacije carice Plautile, popularne Solinjanke te Vučedolske golubice.  Pojedini 3D modeli biti će prikazani i hologramski koji je posebno pripremljen za trodimenzionalni prikaz pomoću nekoliko dvodimenzionalnih prikaza. Za kraj posjetitelji mogu vidjeti i 3D ispis Vučedolske golubice iz materijala prema 3D digitalnom modelu u računalu pomoću 3D pisača.
    
3D-Night-470p.jpg
3D Night - foto: PR
Gimnazijalci - muzejski vodiči  

"Gimnazijalci - muzejski vodiči" će aktualne izložbe Arheološkog muzeja predstaviti publici stručnim vodstvima pripremljenima u suradnji s kustosima i profesorima. Program se razvio iz dugogodišnjeg muzejsko-edukativnog projekta Moderne galerije "10 škola–10 umjetnika", a ove se godine realizira u čak tridesetak muzeja, zbirki i škola širom grada.  Kroz Arheološki muzej u Zagrebu vode vas učenici X gimnazije Ivan Supek iz Zagreba.    Otvorene izložbe  

Zlato i srebro srednjeg vijeka


Izložbenim projektom, Zlato i srebro srednjeg vijeka u Arheološkom muzeju u Zagrebu željelo se široj javnosti predstaviti, prikazati i protumačiti odabrane predmete hrvatske kulturno-povijesne baštine pohranjene u srednjovjekovnim zbirkama hrvatskih arheoloških muzeja.

U središtu tog bogatog, često neobičnog ali ipak jasno stratificiranog kolopleta kulturne povijesti imali su se naći i na jednom mjestu biti prikupljeni raznovrsni arheološki predmeti izrađeni od plemenitih metala koji svojom zanimljivošću i kulturno povijesnom vrijednošću oslikavaju, govore i opisuju različita srednjovjekovna razdoblja koja započinju vremenom koje prethodi odlasku Hrvata iz njihove zakarpatske pradomovine a završava doseljavanjem u njihove i naše nove srednjoeuropske i istočnomediteranske prostore.

U toj novoj domovini Hrvati su zatekli i prihvatili štošta, što je u prostornoj i vremenskoj interakciji stvorilo novu, baštinski i kulturološki oplemenjenu vrijednost ostavivši iza sebe neizbrisiv trag na spomenicima povijesnosti i stvaralaštva kojeg smo s vremenom imenovali hrvatskim. Arheološka baština, više nego ikoja druga baštinska skupina, oslikava svu tu dijelom vidljivu, dijelom prikrivenu a često i posve sakrivenu povijesnu i materijalnu stvarnost u kojoj je nastajao, razvijao se i u konačnici oblikovao hrvatski kulturni identitet.             

Frankopanski kaštel Novigrad na Dobri
 
Izložbom se javnosti predstavlja stari grad Novigrad na Dobri, značajan arheološki i kulturno-povijesni spomenik, koji je provedbom arheoloških i konzervatorsko-restauratorskih radova tijekom posljednjih desetak godina ponovno došao u središte pažnje stručne javnosti. Naglasak na izložbi stavljen je na arheološka istraživanja u unutrašnjem dvorištu kaštela, koje je Arheološki muzej u Zagrebu proveo između 2009. i 2012. godine.              

Stalni postav
 

Pretpovijesna zbirka, koja sadrži cca 78.000 predmeta, jedna je od najvećih i najcjelovitijih zbirki takva sadržaja u ovim krajevima.  U sastavu zbirke su mnogi značajni arheološki nalazi kao na primjer bogata keramička zbirka vučedolske kulture, zatim brončani i zlatni predmeti brojnih pronađenih skupnih nalaza (ostava), te druga raznorodna građa, koja karakterističnim stilskim osobinama i načinom izradbe predstavlja dragocjen izvor podataka o životu stanovništva u brončanom dobu.  

Susreti u lapidariju  

Museum shop nudi promotivnu prodaju muzejskih suvenira i publikacija, a u dvorištu Muzeja može se nazdraviti kuhanim vinom ili kušati fritule uz već tradicionalne Susrete u Lapidariju.
(Z.D.)

28. 1. 2015.
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble