Urban Cult
Književnost
marketing

Predstavljanje knjige "Granice i sudbine" Predraga Matvejevića

Izdavačka kuća v|b|z poziva na predstavljanje nove knjige Predraga Matvejevića ''Granice i sudbine O jugoslavenstvu prije i poslije Jugoslavije'' koje će se održati u srijedu  28. siječnja 2015. godine, u 19 sati u Knjižarsko-galerijskom centru "Fadil Hadžić", Ilica 13, Zagreb.
Na predstavljanju će sudjelovati: Predrag Matvejević, Zdravko Zima, Branimir Pofuk, Tvrtko Klarić i Drago Glamuzina.        

Predrag Matvejević  
GRANICE I SUDBINE

O jugoslavenstvu prije i poslije Jugoslavije
    
 
»Ne slažem se s onim što govorite, ali ću učiniti sve da to možete reći« (Voltaire)  

Ova je knjiga nastajala u nelagodi: autor je pisao u inozemstvu o svojoj zemlji, u kojoj se vodio rat. Dio tekstova koji su ovdje sakupljeni bio je objavljen u domaćim i stranim glasilima, u prijevodu ili originalu, često i jednom i drugom. Većina ih je izišla, usprkos svemu, u nekoliko tomova koje su objavili razni izdavači, više strani nego domaći. Matvejević je gotovo svakoga mjeseca navraćao u domovinu, bivšu i sadašnju, da vidi i uvjeri se što se u njoj događa te o tome obavijesti strani i domaći svijet – bolji dio svijeta koji je dobronamjerno želio znati istinu. Branio je s najviše upornosti pisce i intelektualce koji su se našli u nevoljama, u raznim dijelovima bivše Jugoslavije ili, kako se danas kaže, »regije«.

Osim esejističko-poetskih ogleda, poput »Mediteranskoga brevijara«, prevedenog na više od dvadeset jezika i »Druge Venecije« koja je nagrađena nagradom »Strega«, jednim od najznačajnijih književnih priznanja u Italiji, kritika je vrlo pozitivno ocijenila Matvejevićeve knjige eseja nastalih »između azila i egzila«, napose djelo o »Kruhu našemu« te, među ostalim, zbirku »Otvorenih pisama« koja su pridonijela da autor bude uvršten u francusku »Legiju časti«. Matvejević je objavio niz članaka i eseja u kojima je iznosio oštre kritike o situacijama, ličnostima i pojavama u bivšoj Jugoslaviji, uoči, za vrijeme i nakon rata koji je zadesio naše gradove i sela. Knjiga »Granice i sudbine« nosi podnaslov »O jugoslavenstvu prije i poslije Jugoslavije«.       

»Jugoslavenstvo je širi pojam nego što mislite. Često to meni negiraju, a ja sam Jugoslaven, ali ne iz perspektive Aleksandra Karađorđevića ni Pere Živkovića. Ja sam i Srbin i to bolji od Vlade Bulatovića ili Antonija Isakovića, a bolji sam Hrvat od Stjepana Radića. Za Hrvate sam od početka bio Srbin i unitarist. Za Srbe frankovac i ustaša, a za ustaše opasan marksist i komunist, za neke marksiste salonski komunist, za klerikalce i vjernike antikrist koga treba pribiti na sramni stup. Za malograđane poslije rata sam kriv da je do svega ovoga došlo, za partijce zato što nisam došao u partizane, za vojnike zato što sam antimilitarist, a za antimilitariste što sam boljševik.«
(Krležino poimanje jugoslavenstva)

23. 1. 2015.
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble