Urban Cult
Kazalište
marketing

Sutra se otvara 17. Festival alternativnog kazališnog izričaja

Ovogodišnji Festival Alternativnog Kazališnog Izričaja posvećen je temi zimskih i ostalih klimatskih uvjeta. Želja je zapaziti što se može učiniti, bez obzira kome pri tome pomogli, te su upitani umjetnici, koje su posljedice prepoznali na sebi nakon što su bili izloženi klimi. 9/10 ih smatra da su svakodnevno izloženi klimi, dok ostala nekolicina opaža samo velike klimatske promjene.
Tokom pet dana trajanja festivala FAKI predstavlja 7 predstava iz Hrvatske, regije i svijeta te tri međunarodne kazališne rezidencije koje započinju s radom otvorenih kanala 5.12.2014.  

16.12. u 20h otvara se 17. FAKI s predstavom 'Že(d)na udaha' Teatra Nemerik iz Pule. Sljedećeg dana nastupaju potomci istih korijena, zagrebačka grupa PunkoŠIPAK čija redateljica Irena Boćkai također dolazi iz pulskog alternativnog kazališta Dr.INAT. PunkoŠIPAK se predstavlja s predstavom '(S)letovi' u kojoj ponovno traže orijentaciju i identifikaciju pomoću prostorne svijesti kakva se nalazi u inteligenciji jata.

U 21h sat istog dana biti će otvorena izložbu mlade fotografkinje Tore Tkalec u Greyju, dok ste od 23 sata dobrodošli u Klub Attack na nekoliko talijanskih i jedan hrvatski koncert. 'Bodies' – psych rock / post punk trio; bas, vokali, gitara i bubnjevi; 'Panorama' – no wave / kraut rock trio; analogni sint i sempler, bubnjevi, klarinet; 'Oscar Fate' – pop-trip sint, bubnjevi. Slijedi prezentacija Live Motion projekta koji istražuje improvizaciju uživo s elektronikom i pokretom.  

18.12. u goste dolazi Porodica bistrih potoka s planine Rudnik u Srbiji, koja je prije deset godina nastupala na FAKI-ju. Ove godine dolaze s predstavom 'Stid' koja  podsjeća na iskonsko ljudsko dostojanstvo koje je danas potisnuto društvenim besmislom i depresijom.

Nakon predstave gledamo film o kazališnom festivalu Šumes, dok će redatelj i osnivač najstarije eko-umjetničke komune u Srbiji Božidar Mandić održati predavanje 'Ne-najavljena umjetnost' o svom životu i umjetničkom radu tokom već četrdeset godina u šumi.  

19. i 20.12. očekuju nas dvije predstave dnevno, u 20h 'Solange' Blanke Bukač, autorska monodrama koja iznimnim, snažnim kazališnim jezikom ukazuje na nužnost humanosti, ljudskog dostojanstva, na život dostojan čovjeka i njegovog rada, bez svakodnevne prisile klasnih ograničenosti, bez ponižavanja, bez manipulacije, bez prikrivanja istine i na kraju, bez izdaje osobnih ideala i snova. Kasnije, u 22 sata, predstaviti će se grupa mladih koreografa Tripletrips s projektom 'Penisology', dva plesna sola koja će za festival izvesti zajedno, fokusirajući se na međusobne razlike i preklapanja u nizu drugačijih međuodnosa: 'Dotology' Nikosa Konstantakisa i 'My penis told me I'm stupid' Marcusa Tomczyka.  

17. FAKI se zatvara 20.12. s predstavama s dvije rezidencije. U 20 sati na programu je prva predstava nastala na FAKI rezidenciji 'La Marche de l'Empereur', kolektivno samo propitivanje autorskog tima iz Berlina, dramaturga Michaela Berona, redatelja Stavrosa Yagulisa i video umjetnice Maryvonne Riedelsheimer. Berlinski projekt istražuje turizam kao političku opciju, odnosno zapadnjački tip slobode sadržan u konceptu putovanja te će se izvedbeni materijal oblikovati prema osobnom iskustvu umjetnika kao turista u prosincu u Zagrebu.  

U 22 sata grupa Freakvencija ima prezentaciju projekta 'Frame It' koji je započela ovog ljeta u Veneciji kao niz site-specific izvedbenih vizija u napuštenim i zapostavljenim javnim prostorima.      

16/12/14 20h  Teatar Nemerik: 'Ž(e)dna udaha' (Pula) Žonglerska dvorana  
22h OpenMic / freestyle + guests Grey  

17/12/14 20h  Punkošipak: (S)letovi (Zg) Žonglerska dvorana  
21h  Izložba fotografija Tore Tkalec (Zg) Grey  
23h - 04h Koncerti: Bodies (Venecija), Panorama (Zg), Oscar Fate (Venecija), DJ/VJ setovi i instalacije Live Motion, Lavine i Dinello (Venecija), jam session Klub Attack  

18/12/14 20h Porodica bistrih potoka: 'Stid' (Rudnik, Srbija) Dvorište Medike  
21h Projekcija filma o festivalu Šumeš, Porodica bistrih potoka
Predavanje osnivača Božidara Mandića: 'Nenajavljena umjetnost'
Koncert: Silvia Galluccio, Davide Sodero Grey  

19/12/14 20h Blanka Bukač: 'Solange' (Biograd na moru) Filmski studio  
22h Tripeletrips: 'Penisology' (Cologne) Žonglerska dvorana  

20/12/14 20h Open_S_Ystem: 'La Marche de l'Empereur' (Berlin) site-specific / Žonglerska, Grey, Jazz, Jogurt  
22h Freakvencija: 'Frame It' (Venecija) Filmski studio  

Ulaz na cijeli festival je besplatan. 

15. 12. 2014.
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble