Urban Cult
Književnost
marketing

Ivica Prtenjača dobitnik književne nagrade za roman "Brdo"

Književna nagrada V.B.Z.-a & Tisak medije za najbolji neobjavljeni roman 2014. godine dodijeljena je Ivici Prtenjači za roman „Brdo“.
Ime dobitnika objavljeno je na svečanoj dodjeli održanoj u Kući za ljude i umjetnost LAUBA, u utorak, 11. 11. 2014. Odluku je jednoglasno donio žiri književne nagrade u čijem su sastavu Zoran Ferić (predsjednik), Julijana Matanović, Jagna Pogačnik, Drago Glamuzina i Mile Stojić.

Nagradu od 100.000 kuna i otisnuti primjerak romana pobjedniku su uručili Mladen Zatezalo, direktor VBZ-a i  predstavnik Tisak medije Gašpar Novak, direktor sektora marketinga i razvoja Tiska. Ovom dodjelom Nagrada za najbolji neobjavljeni roman ponovno je pokrenuta nakon dvogodišnje stanke, što ne bilo moguće bez podrške glavnih sponzora Tisak medije i Jane, vode s porukom te sponzora tiskare Znanje. Nagrađeni roman bit će u ekskluzivnoj prodaji na štandovima VBZ-a na Interliberu, u knjižarama VBZ-a i Tisak medije te na s kioscima Tiska.           

O autoru 

Ivica Prtenjača rođen je 1969. u Rijeci. Piše poeziju, prozu, dramske tekstove i kolumne. Objavio je desetak knjiga, neke od njih prevedene su na makedon­ski i španjolski jezik. Dobitnik je više književnih nagrada, uvršten je u brojne antologije i izbore hrvatske poezije. Živi i radi u Zagrebu.

O romanu  
Glavni protagonist, ujedno i pripovjedač Brda, bivši PR u izdavačkoj kući i Muzeju suvremene umjetnosti, napušta svoju građansku egzistenciju, promocije, otvorenja izložbi, pozivnice i govore da bi se uspeo na brdo koje dominira nekim jadranskim otokom i od tamo, iz napuštene vojne karaule, čitavo ljeto čuvao otok od požara. Ondje, u društvu psa i ostarjelog magarca, doživljava vrhunac svoga života. Tekst nam pruža istančan i kompleksan uvid u junakovu nutrinu, ali istodobno i u kontekst u kojem živi, pa se tako na brdu te podno njega pojavljuju suvremeni hodočasnici koji odlaze na duhovne pripreme, bajkeri, izgubljene duše novoga doba, ratnici s PTSP-om, lovci, zlostavljači: otok itekako pamti traumatične devedesete.

Sve se to pred čitateljem odmata polagano i nenametljivo, u okviru realistično ispričane priče koja se i na mikro i na makro razini gradi pomno i suptilno, baš kao što se piše najbolja poezija. Riječ je o duboko uznemirujućem tekstu, do pucanja nabijenom emocijama i traumatskim iskustvima urušenog, implodiranog urbanog pojedinca koji vapi za životnim smislom. Hoće li dočekati svoju katarzu?  

‘U središtu je Brda jedan od najvažnijih problema našeg doba: gubitak identiteta. No roman se ne iscrpljuje samo u tome, nego se čitatelju neprestance otkrivaju novi slojevi. Tako Brdo možemo čitati i kao priču o suvremenom svecu. Možda je čovjek koji druge čuva od požara i uokolo dijeli kruh uistinu sv. Franjo našeg doba? Ovaj će nam sjajan i kompleksan roman pomoći da ga prepoznamo.’ Zoran Ferić

13. 11. 2014.
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble