Urban Cult
Film
marketing

Film „Obahajanje Halubajskeh zvončari 2013.“ na Internacionalnom festivalu etnološkog filma u Beogradu

Na Internacionalnom festivalu etnološkog filma u Beogradu, koji će se održati od 15.-21.listopada 2014, prikazat će se film „Obahajanja Halubajskeh zvončari 2013.“ autorice Tatjane Udović.
Halubajski zvončari su ritualna praksa karakteristična za područje Halubja, Primorsko-goranske županije, ali i cijele Hrvatske jer Halubajski su zvončari uvršteni na reprezentativnu listu kulturne nematerijalne baštine UNESCO-a. Film se razlikuje od ostalih filmova o zvončarima po tome što on nije sniman radi promotivne svrhe već prikazuje samu srž ove ritualne prakse kroz tri dana obahajanja zvončara po selima svoga kraja te komunikaciju s mještanima.

Halubajski zvončari su zvončarska skupina; skupina muškaraca, mladića i dječaka čije podrijetlo seže u davninu i vezuje se uz stočarsku prošlost Halubja te odražava pretkršćansku povezanost s prirodom: zvončari kreću u pohod na prijelazu zime u proljeće, a vjerovalo se da  svojom zaglušnom zvonjavom tjeraju hladnoću, mrtvilo i sve zlo koje predstavlja zima. Zaogrnuti životinjskim kožama i zastrašujućim maskama obilaze zaseoke i tjeraju zle duhove. Zvončarsku skupinu čine osim zvončara: medved, vrag, črni, barjaktar, komandanti i doktor.

Vjerovanje u tjeranje zlih duhova zime u današnje vrijeme nema toliki značaj koliko komunikacija s mještanima i prisjećanje na pretke koji su prema legendi, zvonjavom, obranili svoj kraj od Tatara, Turaka ili Mongola. „Obahajanja Halubajskeh zvončari 2013.“, dokumentarni je film u trajanju od sat vremena i pet minuta, koji tematski pokriva tri dana zvončarskog obilaska. U film su uvrštene i fotografije iz raznih vremenskih perioda u kojima se ocrtavaju promjene u izgledu zvončara, ali i krajolika.

Film je podijeljen na tri dijela, odnosno obuhvaća tri dana zvončarskog ophoda: Pusnu nedeju, pundejak i Pust. Film je već imao dvije projekcije na području Halubja te je prikazan na tri festivala: Rovinj film festivalu, SEF festivalu u Zadru i Kastav film festivalu, a 15.10.2014. bit će prikazan i na Internacionalnom festivalu etnološkog filma u Beogradu. Prikazivanje ovoga filma na internacionalnom filmskom festivalu doprinos je kulturi Halubja, Primorsko-goranske županije ali i cijele Hrvatske.

12. 10. 2014.
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble