Urban Cult
Glazba
marketing

KSET najavljuje: Jazz Caffe slušaonica - Swing

Tridesetih godina prošlog stoljeća u SAD-u nastaje swing, najpopularniji i najprihvaćeniji oblik jazza.
Razlog njegove popularnosti leži u samim karakteristikama swinga: plesni ritam, jednostavne kompozicije, lako prihvatljive melodije, i improvizacija (solo) samo jednog instrumenta u nekom trenutku, što nije bio slučaj kako u prijašnjim, tako ni u kasnijim oblicima jazza.

Swing dobiva pridjev "hot", te u SAD-u postaje najpopularnija glazba i najplesaniji ples predratnog vremena. Neki eminentni izvođači swinga pripadnici su judaističke religije, pa je swing zabranjen u SSSR-u. Osim tog razloga, u nacističkoj Njemačkoj zabranjen je i zbog svojih korijena u afričkoj glazbi. U ratnom i poslijeratnom razdoblju u Jugoslaviji, swing kao i bilo koja druga vrsta jazza postala je nepodobnom zbog svoje kapitalističke domovine. Jazzeri su u tom razdoblju bili nerijetko izloženi fizičkom nasilju, a koncerti su održavani tajno.

I dok je u ratnom vremenu swing zabranjen diljem svijeta, u SAD-u zbog raznih ekonomskih problema države, a i glazbene industrije, polagano umire. A na ulicama New Yorka nastaje bebop. No, ne dajte se zavarati - swing nikada ne umire, i doživio je nekoliko uskrsnuća od 40-ih godina, posljednje, još aktualno, u obliku Electro Swinga.

Neka imena čije ćete doprinose swingu sigurno čuti u KSETu:
Bandleaderi: Benny Goodman, Duke Ellington, Glenn Miller...
Puhači: Louis Armstrong, Lester Young, Charlie Parker, Coleman Hawkins...
Legendarni bubnjar Gene Krupa,
te jedan od najboljih gitarista svih vremena - Django Reinhardt.

I drugi...
I ne zaboravite tekst pjesme Dukea Ellingtona:

It don't mean a thing, If it ain't got that SWING!
21. 04. u KSET-u, ulaz je otvoren od 20h, a ulaznice su po cijeni od 5kn za x-icom i 10kn bez iste.
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble