Urban Cult
Film
marketing

Koristiti ili ne piratske servise za gledanje filmova?

Iako na internetu postoji ogroman broj raznovrsnih servisa koji vam omogućavaju 'besplatno' gledanje filmova, potrebno je odmah istaknuti da se time krši zakon o autorskim pravima, što bi za gledatelje moglo rezultirati ogromnim novčanim kaznama ili čak i zatvorskom kaznom.
U posljednje se vrijeme pojavio cijeli niz raznovrsnih internet servisa koji vam omogućavaju 'besplatno' gledanje filmova i svakim danom (tako nam se barem čini) sve ih je više.

Neke od stranica na kojima možete gledati sve najnovije filmske hitove, a neke i prije dolaska u kina su filmovita.com, filmskabaza.net, halobing.net, balkankino.com, filmovizija.com, leptiricabioskop.com, eklik.co, a da ne bi ispalo da i mi u Hrvatskoj svoje pirate nemamo predstavljamo popcorn.hr.

Kod korištenja nekih od navedenih servisa je potrebno unijeti svoju registraciju, i skinuti besplatne aplikacije koje vam mogućuju gledanje filmova, dok je kod nekih sustav još jednostavniji te ne zahtjeva niti registraciju, niti skidanje bilo kakvih posebnih programa, već jednostavno odaberete film, kliknete na start i gledate filmove. Svi ti servisi rade preko torenta, te naglašavaju kako time ne krše zakon o autorskim pravima(?), jer filmovi nisu smješteni na njihovim serverima, niti ih oni naplaćuju, već jednostavno spajaju gledatelja sa web mjestom gdje je film pohranjen.

Time se zapravo sva odgovornost gledanja i kršenja autorskih prava prenosi na samog počinitelja, odnosno gledatelja, odnosno na vlasnika IP adrese na kojoj se film gleda. U Americi su zakoni o zaštiti autorskih prava vrlo rigorozni, a svjedoci smo posljednjih mjeseci kako su izrečene kazne za piratsko skidanje video ili audio sadržaja sa interneta ogromne i za njihove, a kamoli za naše prilike, jer se kreću u stotinama tisuća dolara, a neke i u milijunskim iznosima, a možete završiti i u zatvoru.

I nemojte misliti da ste ovdje u Hrvatskoj zaštićeni, daleko od Hollywooda i tamo neke Amerike, jer je Lijepa naša već neko vrijeme u EU, što znači da će vas naši zakonodavci prije izručiti ako je potrebno zbog 'skidanja' dva filma, nego tamo nekog Perkovića (slučaj 'Lex Perković').

Što je alternativa?

Pa postoje i legalni servisi domaćih distributera koji omogućavaju gledanje filmova on line uz naplatu naravno, no naš je stav da su te cijene ipak malo pretjerane s obzirom za naš standard (no velike kompanije koje stoje iza tih servisa ne dijele to mišljenje, a njima je milijunski profit ipak glavna odrednica u poslovanju).

Tako smo i sami za naše internetsko mjesto buyonnet.net koje je specijalizirano za distribuciju digitalnih proizvoda, željeli omogućiti korisnicima legalno skidanje audio i video sadržaja, po cijenama koje bi bile svima prihvatljive, te ne bi korisnike dovodile u napast da riskiraju novčanu kaznu ili zatvor zbog nelegalnog skidanja zaštićenih sadržaja.

No kako to biva u Lijepoj našoj na naše iznenađenje naišli smo na blago rečeno nezainteresiranost čelnih ljudi koji su vlasnici licenci sadržaja, odnosno njihova percepcija se temelji na zaradama u već spomenutim milijunima, pa su stoga i uvjeti koje oni uvjetuju apsolutno neprihvatljivi za naše ekonomske prilike, te krajnjim korisnicima ne bi donijeli nikakvu revoluciju u cijenama spomenutih sadržaja.

Velika većina vlasnika licenci i autorskih prava ne vidi razliku između digitalnog downloada i fizičkog proizvoda na CD-u ili DVD-u. Stoga se ni ne čudimo što se i korisnici i pružatelj piratskih usluga i nadalje odlučuju na rizik, dok spomenute kompanije više gube zbog piratstva, umjesto da smanje svoje apetite za milijunskim zaradama i omoguće legalizaciju sadržaja po svima (Hrvatska i regija) prihvatljivim cijenama.

Ipak vas na kraju upozoravamo da dobro razmislite prije nego li krenete u zabavu gledanja novog 'besplatnog' filma sa interneta, jer bi vam to mogla postati najskuplja investicija u životu pa i vrednija od nekretnine u kojoj živite.

13. 3. 2014.
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble